У ГПУ пояснили, чому адвокатам Савченко не дали всі матеріали справи  

Вівторок, 14 серпня 2018, 19:55

Стороні захисту народного депутата Надії Савченко не дають ознайомиться з усіма матеріалами кримінальної справи, щоб адвокати штучно не затягували процес.

Про це в коментарі "Українській правді" розповіла речниця генпрокурора Лариса Сарган.

"Матеріали справи для адвокатів Савченко і Рубана відкрили від вчорашнього дня (13 серпня – УП)", - сказала Сарган.

"Вчора прийшов адвокат Савченко, йому надали 5 томів справи. Адвокат сказав, що йому мало 5 томів і хотів взяти відразу всі 27. Всі 27 віддавати одразу не будуть, тому що, як записано в КПК, дається в середньому один день на ознайомлення одного тому", - пояснила речниця ГПУ.

За її словами, адвокат, після того як прочитає один том справи, має розписатися, що він з ним ознайомився, для послідовності процесу.

"Відповідно після ознайомлення з певним томом є підпис, і ми вже розуміємо, коли закінчиться ознайомлення з матеріалами справи", - додала Сарган.

Речниця пояснила, що саме такий варіант ознайомлення і запропонували адвокату Савченко.

За словами представниці ГПУ, ймовірно, адвокати Савченко будуть намагатися затягнути процес, адже захисник, який приходив по матеріали, відмовився взяти дозволені йому томи справи, а 14 серпня взагалі не прийшов на ознайомлення.

Сарган наголосила, що прокурор не впевнений, що адвокату дали саме 5 томів, а не 7, як повідомлялося раніше, адже він не був присутній. Матеріали розслідування видає слідчий СБУ без участі і присутності прокурора.

Також в ГПУ повідомили, що адвокати іншого фігуранта справи, керівника "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана, якого з Савченко звинувачують в підготовці теракту в центрі Києва, уже ознайомлюються з матеріалами справи.

Кожен день вони опрацьовують по одному тому. Також їм дали доступ до негласних слідчих розшукових дій.

Раніше повідомлялося, що адвокат Савченко Олександр Тананакін поскаржився, що стороні захисту не дають ознайомитися з усіма томами справи.

Савченко та Рубану інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

На початку серпня правоохоронці завершили розслідування у справі нардепа Савченко та Рубана.

Рубан також висловлював бажання бути включеним до списку обміну на українських військовослужбовців, яких утримують бойовики ОРДЛО.

Рубана затримали 8 березня на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї. Він віз зброю з окупованої території на підконтрольну частину України.

Надію Савченко затримали 22 березня у Верховній Ради після того, як парламент зняв із неї недоторканність.  

Сама народний депутат відкидає звинувачення і стверджує, що вела розмови про організацію терактів, аби ввести в оману владу – і осміяти її.

Надія Савченко пройшла тестування на поліграфі ("детекторі брехні").

Їй загрожує покарання аж до довічного ув’язнення.

Читайте також: Ігри в тероризм. Що інкримінують Савченко

"Рада – сатанинський вертеп. Депутати – родина виродків". Найяскравіші цитати Савченко