Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати Януковича звернулися до США і Німеччини: просять про захист і санкції

Вівторок, 28 серпня 2018, 16:27

Адвокати, які захищають екс-президента Віктора Януковича в справі про держзраду, просять Держдеп США, Посольство США в Україні, Бундестаг і міжнародні правозахисні організації забезпечити їхній захист і ініціювати санкції проти українських чиновників.

Про це один із захисників Януковича Віталій Сердюк написав в Facebook.

Таке рішення адвокати прийняли у зв'язку "з порушенням кримінального процесу" під час слухання справи про держзраду і в зв'язку з тим, що прокуратура розслідує кримінальне провадження проти захисників президента-втікача.

"У зв'язку з цими подіями ми передали відповідні матеріали до Державного департаменту США, Посольства США в Україні, Бундестагу і міжнародних правозахисних організацій з проханням ініціювати санкції проти українських чиновників, а також забезпечити наш захист", - написав Сердюк.

Адвокати Януковича ініціюють створення "санкційного списку", до якого увійдуть генпрокурор Юрій Луценко і особи, які допомагають йому, – заступники генпрокурора Євген Єнін, Анжела Стрижевська, народні депутати, серед яких Антон Геращенко та Мустафа Найєм, і низка українських суддів, які, на думку захисту Януковича, "виконують політичні замовлення".

18 липня суддя у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев'ятко заявив, що суд перейшов до судових дебатів, і що вони розпочнуться 30 липня. 

Захисники Януковича, попри це, заявили, що мають намір продовжити допит свідків 20 липня, і в цей день показово прийшли у порожній суд.

Натомість на засідання 30 липня адвокати Януковича не з'явились, через що дебати перенесли на 31 липня. 

31 липня адвокати Януковича заявили про відвід суддям і прокурорам у справі про державну зраду та покинули судове засідання.

Тому 1 серпня суд у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича наказав надати йому нового безоплатного адвоката.

На наступному засіданні 16 серпня в Оболонському районному суді столиці, який розглядає справу про державну зраду Януковича, сталася штовханина за участю адвоката Януковича Віталія Сердюка.

Він заявив, що безоплатний адвокат Юрій Рябовол, якого виділили Януковичу на минулому засіданні, не має права представляти його інтереси в суді.

Також адвокати відмовлялися допускати Рябовола до засідання. Суду довелося за допомогою поліції забезпечувати участь захисника, наданого державою.

У зв’язку з цим 16 серпня Київська місцева прокуратура №5 відкрила кримінальне провадження проти адвокатів колишнього президента Віктора Януковича.

Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Суд спершу планував завершити дебати у справі Януковича у липні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування