Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Луценко: Україну намагаються наповнити кримінальним елементом з Росії

Неділя, 23 вересня 2018, 21:47

В Україну масово заїжджають кримінальні елементи з Росії, якими країну намагаються наповнити.

Про це 23 вересня в інтерв'ю "ТСН.Тиждень" заявив генпрокурор Юрій Луценко, коментуючи екстрадицію до РФ Тимура Тумгоєва, пише "Інтерфакс-Україна".

"Дехто говорить про те, що поки у нас війна з Росією - нікого не потрібно видавати. Я не можу підтримати таку точку зору", - заявив генпрокурор і пояснив таку позицію тим, що, за наявною інформацією, в останні місяці в Україну масово заїжджають кримінальні елементи з РФ.

"Україну пробують наповнити кримінальним елементом з Росії. Нагромадження російського чи проросійського кримінального елементу тут неприпустимо. І ми маємо їх екстрадувати", - зявив Луценко.

При цьому Луценко додав, що "ніхто з тих, хто воював на боці України, не може бути виданий Росії".

За словами Луценка, якщо Україна хоче, щоб терористів з "Л/ДНР" або російських найманців у світі притягували до відповідальності, вона має виконувати міжнародну угоду по боротьбі з тероризмом.

"Просто не виконувати рішення про розшук та екстрадицію Україна не може, тому що не має на це законних підстав. Якщо Інтерпол виставляє "червону картку" розшуку члена терористичної організації, вона підлягає виконанню Україною", - заявив генпрокурор. 

"Більш того, терористи ІГІЛ і інших терористичних організацій, які воюють на території Сирії, є особливо небезпечними, про що говорять наші стратегічні союзники США, Ізраїль, ЄС", - зазначив генпрокурор.

Нагадаємо, Генпрокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва в Росію за запитом Федеральної служби безпеки РФ.

Зазначалося, що він нібито заявляв про бажання воювати на сході України разом із вихідцями з Кавказу проти російських бійців.

Згодом у ГПУ заявили, що Тумгоєв ніколи не брав участі в АТО і ніколи не висловлював відповідного бажання.

ФСБ РФ підозрює Тумгоєва в участі в одному з радикальних угруповань на території Сирії. Він стверджував, що російські силовики його били і пропонували стати їхнім інформатором.

Українські прикордонники затримали Тумгоєва у червні 2016 року в аеропорту Харкова, куди він прибув із Туреччини, де мешкав 2 роки. У липні 2017 р. Тумгоєва звільнили з-під варти у харківському СІЗО після закінчення терміну екстрадиційного арешту.

Європейський суд з прав людини двічі відмовляв його адвокатам в припиненні екстрадиції, але Комітет ООН з прав людини зобов'язав українську владу припинити екстрадицію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування