Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Біля маєтку екс-міністра Злочевського вирубують ліс – "Схеми"

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 13:18

У Хотянівці Київської області біля одного з маєтків, які пов’язують із екс-міністром екології Миколою Злочевським, вирубують дерева на території державного лісу.

Це виявили журналісти програми "Схеми", які навідалися туди для спецпроекту "Пострепорт", аби подивитися на зміни після свого розслідування.

4 роки тому журналісти знайшли серед лісу на березі обвідного каналу два маєтки Злочевського. Ділянки поряд теж було здано в оренду на 49 років, вони були огороджені парканом.

 

Після журналістського матеріалу один паркан знесли за приписом. Але вільно вийти на берег водойми громадяни все одно не можуть: з одного боку є доволі високий мур, а з іншого – металеві опори паркану тягнуться під водою, а на березі є охорона й собаки.

Ще один паркан залишився у лісі: він відгороджує так звану "рекреаційну зону" від звичайних громадян. Навіть інспектор Державної архітектурно-будівельної інспекції не зміг пройти через забудову.

А поліція не встановила ознак кримінального правопорушення.

Зараз у лісі вирубують дерева – і не лише на приватній ділянці, а й на прилеглій території, що ближче до водойми, зазначається в сюжеті.

 

Журналісти звернулися по коментар до головного лісника державного підприємства "Вищедубечанське лісове господарство" Анатолія Шияна. Телефоном він відповів коротко: "Нічого про це не знаю".

Власником лісових ділянок, на яких стоять два маєтки, є ТОВ "Великі ключі". Його співзасновником раніше був особисто екс-міністр екології часів Віктора Януковича.

Нині ж частка Злочевського у ТОВ "Великі ключі" переоформлена на кіпрську компанію "Біртіліна Консалтінг ЛТД". Бенефіціарний власник – Андріа Тофаллі із Кіпру.

Однак "Великі ключі", як і раніше, пов’язані з екс-міністром: керівник компанії Євген Марчевський незмінний з 2014 року, контактна адреса фірми збігається з адресою іншої компанії, що належить Злочевському, а телефон збігається з номером Валерія Ткача, через якого торгують взуттям в елітному магазині ZLOCCI, пов’язаним із родиною Злочевського.

Після виходу в 2014-му сюжету програми прокуратура спробувала через суд повернути державі ці лісові ділянки, а держінспектор двічі намагався перевірити законність будівництва – але справа застопорилася.

А для розірвання угоди лісництву нібито потрібні заяви від громадян.

У 2010 році розпорядженням голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка садівницькому товариству Злочевського "Ключі" надали чотири лісові ділянки загальною площею 14,5 га на косі між Київським водосховищем та обвідним каналом у користування на 49 років – для створення зони відпочинку.

У 2015 році виявилося, що дружина втікача Злочевського Наталія володіє особняком у селі Іванковичі під Києвом.

У 2014 році Злочевському висунули звинувачення в незаконному збагаченні.

У вересні 2017 року Печерський райсуд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру припинити розшук Злочевського, оскільки йому не повідомили про підозру з дотриманням всіх процедурних моментів.

Наприкінці січня 2018 року екс-міністр і власник газодобувної групи Burisma Holdings повернувся в Україну.

У червні 2018 року Солом'янський райсуд Києва поновив розслідування проти Злочевського, скасувавши постанову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури від 1 серпня 2017 року про закриття провадження про незаконну видачу ліцензій фірмам екс-міністра.

27 серпня суд дав Національному антикорупційному бюро 2 місяці на проведення слідчих дій – а саме допиту нардепа Тетяни Чорновол, за заявою якої справу порушили в 2015-му й поновили у 2018 році, і дослідження наявних у неї документів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування