Україна вимагає від ФСБ відпустити українських моряків з Криму

Четвер, 18 жовтня 2018, 13:06

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Федеральної служби безпеки РФ з вимогою відпустити утримуваних в окупованому Криму українців, членів екіпажу судна "ЯМК-0041".

Про це вона повідомила у Facebook.

"Українців Сергія Калиниченка, Олега Блока та Руслана Скрипника продовжують незаконно утримувати на території анексованого Криму. А все через те, що правоохоронці агресора безпричинно відібрали у них паспорти для виїзду за кордон. Після спливу майже шести місяців, ситуації зараз у всіх трьох не найкращі: моряки та їх сім’ї фізично і морально виснажені", - пише омбудсмен.

Вона розповіла, що стан здоров’я Калиниченка значно погіршився. Він страждає на долонний фіброматоз, який потребує кваліфікованого лікування.

Блок, за словами Денісової, до затримання опікувався своєю 83-річною матір’ю. Вона зараз практично у безпорадному стані без сина: не має змоги самостійно доглядати будинок, купувати продукти харчування.

"До всього, цієї осені Олег Блок планував одружитися", - додала Денісова.

Щодо Скрипника, то, каже омбудсмен, в нього двоє дітей, які вже майже півроку перебувають без батька. Зараз у родини немає коштів для утримання і навчання малечі, бо вони залишилися без годувальника.

"Ще 11 вересня з ФСБ мені повідомили, що заходи процесуального примусу до цих трьох осіб не застосовувалися. На минулому тижні радник президента РФ на мій запит відповів, що закордонні паспорти в екіпажу судна ніхто не забирав та свобода їх пересування не обмежувалася. Але покинути територію Криму вони досі не можуть", - обурюється уповноважена з прав людини.

Вона нагадала, що минулого тижня Україні все ж вдалося повернути на підконтрольну територію члена екіпажу судна "ЯМК-0041" Геннадія Отичка. "Тож можливе повернення і інших", - зазначила Денісова.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України, доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки - Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту в зв'язку із затриманням українського риболовецького судна біля берегів Криму і вимагає негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна "ЯМК-0041" відмовилися від їжі.

Раніше Сергій Легостов - адвокат одного з моряків Руслана Скрипника - повідомив, що українських рибалок понад 1,5 місяці утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії у Балаклаві у нелюдських умовах, на них психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

За даними рідних, на затриманих біля берегів анексованого Криму українських рибалок з судна "ЯМК-0041" чинили психологічний тиск та тримали під дулами автоматів.

Адвокат Еміль Курбедінов заявляв, що захисники домагатимуться переведення затриманих українських рибалок з судна "ЯМК-0041" в українське консульство в Росії.

16 липня уповноважений з прав людини Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", затриманого в окупованому Криму, на російських моряків, затриманих в Україні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News