Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховна Рада перегляне співпрацю з ПАРЄ, якщо знімуть санкції з Росії

Вівторок, 2 жовтня 2018, 12:03

Верховна Рада засудила намагання зняти санкції щодо постійної делегації Росії у Парламентській асамблеї Ради Європи і каже, що може переглянути механізм співпраці з асамблеєю.

За прийняття відповідної постанови №9089 на засіданні 2 жовтня проголосували 242 депутати.

Згідно з заявою ВР, наявна процедура оскарження повноважень національних делегацій по суті та за формальними ознаками є ефективним механізмом контролю ПАРЄ за дотриманням державами-членами принципів та цінностей Ради Європи.

"Підготовка рішення щодо зміни правил процедури Асамблеї у частині скасування можливостей для оскарження повноважень національних делегацій по суті або суттєвого ускладнення порядку такого оскарження є політично вмотивованим та має на меті забезпечити безперешкодне і безумовне повернення до ПАРЄ делегації Російської Федерації", - йдеться у заяві.

Відзначається, що у випадку зміни процедури оскарження повноважень національних делегацій, це "означатиме визнання ПАРЄ своєї політичної неспроможності слідувати власним рішенням та публічну демонстрацію відходу від цінностей та принципів Ради Європи".

"(А це – ред.) змушуватиме Верховну Раду України та її постійну делегацію у ПАРЄ здійснити повний перегляд засад, на яких будується співробітництво з Асамблеєю та механізмів такої співпраці", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, у квітні 2014 року ПАРЄ призупинила право голосу російської делегації через анексію Криму і збройну агресію до кінця сесії. Пізніше це рішення продовжували.

20 вересня в Страсбурзі обговорювали зміну правил накладання санкцій на Росію. У ПАРЄ наполягають, що не знімуть з РФ санкції без виконаних зобов’язань.

Спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко заявила, що РФ всерйоз розглядає можливість виходу з Ради Європи. Але ця заява суперечить позиції МЗС РФ. Тиждень тому посол в Страсбурзі заявив, що Росія не буде виходити з Ради Європи.

ПАРЄ голосуватиме щодо змін до регламенту, які можуть ускладнити накладення санкцій на РФ, на засіданні 9 жовтня.

Раніше стало відомо, що в ПАРЄ вже узгодили із представниками РФ обраний підхід до внесення поправок до регламенту.

Санкційний механізм планують ускладнити настільки, щоби застосувати санкції щодо Росії було вкрай складно.

Для цього планується підвищити до 2/3 кількість голосів, необхідних для підтвердження санкцій (нині достатньо половини голосів).

До того ж процедура ініціювання санкцій буде змінена таким чином, що Росія матиме змогу заблокувати сам розгляд питання, якщо збере достатньо людей у залі – кількість підписів, які треба зібрати для початку розгляду питання, не буде відома наперед. 

Детальніше читайте у статті ЄвроПравди "Повний перегляд відносин: Україна готує демарш у разі перемоги росіян у ПАРЄ".

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: