Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК: Суд погодився, що агітаторам можна платити лише з виборчих фондів

Середа, 6 березня 2019, 15:54

Центральна виборча комісія заявляє, що Верховний суд підтвердив легітимність її рішення, в якому розмежовуються підкуп виборців і передвиборна агітація.

Про це йдеться у коментарі прес-служби ЦВК щодо рішення Верховного суду.

4-5 березня Верховний суд виніс рішення у справах за позовами кандидатів на посаду президента Анатолія Гриценка й Віталія Купрія щодо правомірності постанови ЦВК "Про Роз’яснення щодо реалізації положень частини 6 статті 64 закону "Про вибори президента України" (№376).

За даними Центрвиборчкому, суд проаналізував правову позицію сторін і всі заявлені документи – і дві колегії ВС встановили, що постанова ЦВК від 22 лютого ухвалена в межах її компетенції "з метою однакового застосування, забезпечення реалізації і захисту конституційних виборчих прав громадян під час виборчого процесу".

"У рішеннях зазначається, що прийняте комісією роз'яснення стосується питання відокремлення непрямого підкупу виборців у процесі передвиборної агітації від заборон та/або обмежень, установлених в законодавстві щодо проведення передвиборної агітації", – констатує ЦВК.

"Підтверджено, що роз'яснення і рекомендації ЦВК можуть стосуватися інших осіб, окрім виборчих комісій чи комісій з референдуму, адже обов'язковість їх виконання, по своїй суті, означає необхідність їх врахування усіма без винятку особами при вирішенні питання щодо застосування законодавства про вибори і референдум, яке охоплюється відповідним роз'ясненням та/або рекомендацією", – додає комісія.

Також, наголошує ЦВК, визнано законною вимогу щодо "неухильного здійснення фінансування проведення передвиборної агітації виключно через виборчі фонди".

Це, в тому числі, "має стосуватися необхідності відшкодування витрат фізичних осіб, залучених до безпосереднього здійснення заходів передвиборної агітації на безоплатній основі, на телефонні послуги, проїзд, харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення передвиборної агітації в іншому населеному пункті тощо".

"Вказаними рішеннями доведено легітимність прийнятого Центральною виборчою комісією роз'яснення та його відповідність закону", – заявляє Центрвиборчком.

"ЦВК не керується будь-якою політичною ідеологією. Наша діяльність чітко визначена законами України, а не домислами або фантазіями політиків і їхніх штабів", – наголошує відомство.

Нагадаємо:

  • 22 лютого ЦВК роз’яснила положення про проведення агітації і підкуп виборців. У постанові відзначається, що фізичним особам, залученим до агітації, можуть відшкодовувати витрати на телефонні послуги, проїзд, харчування, проживання тощо.
  • 1 березня кандидат у президенти Анатолій Гриценко заявив, що Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправною і недійсною постанову ЦВК про аспекти агітації.
  • У штабі  Гриценка вважали, що ЦВК легалізувала підкуп виборців на догоду чинному президенту Петру Порошенку.
  • Однак Верховний суд скасував рішення Шостого апеляційного адмінсуду, задовольнивши апеляцію ЦВК. Цей суд визнав протиправним і недійсним лише 33 абзац роз'яснення комісії, за якими юрособа не платить податок, якщо агітатор працює без трудового договору.
  • ЦВК в апеляції вказувала, що "укладання неоплачуваних договорів не можна розглядати як підставу непрямого підкупу виборців".

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування