Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ з’ясували, хто "проштовхував" скандального суддю Аблова у ДБР

Вівторок, 8 жовтня 2019, 12:40

Заступник голови скандального Окружного адмінсуду Києва Євген Аблов зумів отримати посаду у Державному бюро розслідувань завдяки ГО "Антикорупційний контроль України".

Про це йдеться в розслідуванні програми "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

Відзначається, що Аблов у 2018 році брав участь у конкурсі на посаду директора управління ДБР у Миколаєві.

Перед фінальним голосуванням Конкурсної комісії тодішній нардеп Сергій Лещенко повідомив, що переможці конкурсів до ДБР визначені заздалегідь і що директором теруправління у Миколаєві буде Аблов, який є "креатурою Ківалова і Альперіна".

Наступного дня Конкурсна комісія обрала переможцем не Аблова, а працівника ГПУ Олега Денегу.

Але керівник ДБР Роман Труба вирішив не призначати Денегу на посаду в Миколаєві.

Своє рішення він пояснив тим, що "цей кандидат не володіє особистими і моральними якостями, які потрібні для зайняття цієї посади", оскільки прочитав публікації про нібито порушення у його деклараціях.

За даними "Вihus.info", публікації про Денегу почалися зі статті на сайті "Судово-юридичної газети" у переддень голосування Конкурсної комісії. Там йшлося про те, що Денега неправдиво заповнив свою декларацію, і тому його не можна брати на роботу в ДБР.

Видання відзначає, що шеф-редактор цієї газети, Святослав Пограничний, у своїх публікаціях палко підтримує Аблова і Окружний адмінсуд Києва. Також Пограничного у 2019 році помітили на святкуванні дня народження Аблова.

Після публікації цієї статті маловідома одеська громадська організація "Антикорупційний контроль України" звернулася до Національного антикорупційного бюро із заявою про злочин з боку Олега Денеги. А потім домоглася відкриття кримінального провадження через суд.

Але НАБУ складу злочину не знайшло і провадження згодом закрило.

У цей час Аблов оскаржував результати конкурсу ДБР у суді, в якому працює – Окружному адмінсуді Києва.

А разом з ним у тому ж суді результати конкурсу оскаржувала також ГО "Антикорупційний контроль України".

При цьому ГО-шка, яку в інтернеті називають кишеньковою організацією одеського бізнесмена Вадима Альперіна, подала одразу два ідентичні позови. Один із них незабаром відкликала, а по іншому позову її представник жодного разу не з’явився на засідання, і у 2019 році судове провадження закрили.

Врешті Київський окружний адмінсуд, до якого справу передали з Окружного адмінсуду Києва позов Аблова задовольнив і скасував результати конкурсу.

Декілька розмов про цей судовий процес зафіксовані на записах прослуховування Окружного адміністративного суду, так званих "Плівках Вовка".

Зокрема, у двох епізодах голова Окружного адмінсуду Павло Вовк говорить про те, що рішення на користь Аблова погоджене із заступниками Директора ДБР Ольгою Варченко і Олександром Буряком.  

У відповіді на запити Вihus.info Варченко запитання журналістів про погодження із нею судового рішення на користь Аблова назвала "припущенням", а Буряк звернення просто проігнорував.

Рішення про скасування результатів конкурсу оскаржив офіційний переможець Олег Денега.

На перші два засідання по цій апеляції Євген Аблов не з’явився.

Наразі управління ДБР у Миколаєві в якості виконувача обов’язків очолює Вікторія Басалєва. Це управління розслідує злочини чиновників і правоохоронців в Миколаївській, Одеській та Кіровоградській областях.

Про те, у чому підозрюють суддів, читайте в матеріалі УП "Вовчий суд" у голосах. Хто засвітився на плівках НАБУ з Окружного адмінсуду

Передісторія:

  • 10 травня у ВККС заявили, що 34 судді Окружного адмінсуду Києва, включно із головою Павлом Вовком та суддями, які визнали незаконною націоналізацію Приватбанку, не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, бо нібито захворіли.
  • 15 травняОкружний адміністративний суд Києва тимчасово заборонив Сергію Козьякову виконувати обов’язки голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
  • 26 липня стало відомо, що НАБУ та ГПУ обшукують Окружний адміністративний суд Києва
  • Пізніше правоохоронці розповіли, щорозслідують справу про втручання керівництва Окружного адмінсуду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.
  • За версією слідства,голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хотів уникнути кваліфікаційного оцінювання і для цього "почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС".
  • НАБУ також оприлюднило записи розмов нібито суддів ОАСК, які фігурують у справі про втручання суду в роботу інших органів влади.
  • У відповідь суд заявив про тиск. А голова суду Павло Вовк сказав, що опубліковані записи – брехня.
  • 30 липня Вовка і ще трьох суддів викликали до ГПУ, щоб вручити підозри і допитати.
  • ГПУ також викликала на допитуповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову та голову Державної судової адміністрації Зіновія Холоднюка, які фігурують на оприлюднених записах.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування