Пристайко: Українці вимагають від Зеленського спроб домовитися з Путіним

Вівторок, 12 листопада 2019, 08:13
Пристайко: Українці вимагають від Зеленського спроб домовитися з Путіним

Президент Володимир Зеленський намагається налагодити взаємодію з лідером Росії Володимиром Путіним у відповідь на очікування українців та в інтересах України.

Джерело: заява міністра закордонних справ Вадима Пристайка в ефірі "Свободи слова" на ICTV, "Укрінформ".

Пряма мова Пристайка: "Кожний глава держави робить чесну спробу не те, щоб домовитися з Путіним, а знайти якусь можливість взаємодіяти, можливість так побудувати відносини, щоб не вмирали люди, щоб наша торгівля якщо не процвітала, то хоча б не вмирала.

І я вважаю, що ми, українці, які дали шанс конкретній людині – Володимиру Зеленському – стати президентом і повести цю країну вперед, не тільки розраховуємо, а вимагаємо від нього, щоб він зробив цю спробу. Він її зараз робить, ми зараз це спостерігаємо".

Деталі: Голова МЗС додав, що Україна заради зустрічі лідерів "нормандської четвірки" виконала доволі болісні для суспільства умови.

"Давайте сядемо і спробуємо домовитися. Я вважаю, що без перебільшення, це критичний момент нашої історії", – сказав міністр.

Водночас Пристайко визнав, що не покладає великих надій на очікувану зустріч президентів України і Росії.

"Ми з вами – особливо ті, хто довго в цьому "бізнесі", як я, – усвідомлюємо, що навряд чи вдасться досягти якогось серйозного значного прогресу. Але, з другого боку, не спробувати ми не можемо перед народом", – сказав міністр.

Передісторія:

  • У травні президент Володимир Зеленський заявляв про готовність винести питання про укладення мирних домовленостей із Росією на дорадчий референдум.
  • 8 липня Зеленський запропонував Путіну зустрітися в Мінську і говорити безпосередньо, за участі президента США Дональда Трампа, прем'єра Великої Британії Терези Мей, канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона.
  • На скандальну ініціативу телемосту "Надо поговорить" між каналами "Росія 24" і "NewsOne" український лідер звернувся до російського президента: "Надо поговорить? Надо. Давайте. Обсудим, чей Крым, и кого там нет на Донбассе".
  • На початку серпня, після загибелі 4 військових на Донбасі, Зеленський закликав лідерів країн Франції, Німеччини та Росії пришвидшити зустріч у "нормандському форматі".
  • 7 вересня внаслідок телефонних домовленостей Путіна й Зеленського відбувся обмін ув’язненими між Росією та Україною.
  • Зеленський поетапно організовує розведення сил на Донбасі: у червні у Станиці Луганській, у жовтні – у Золотому-4, у листопаді – в Петрівському.
  • Також Київ погодився на "формулу Штайнмаєра": проведення виборів на Донбасі після припинення вогню й виведення російських військ та зброї з окупованих територій сходу.
  • Однак дату зустрічі лідерів "норманської четвірки" досі обговорюють. Зустріч може відбутися наприкінці листопада.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування