Рябошапка: Прокурор, який вів справу "Бурісми", буде звільнений

Четвер, 14 листопада 2019, 16:11

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка повідомив, що прокурор, від якого залежало рішення про включення в розслідування щодо "Бурісми" Хантера Байдена, сина конкурента президента США Дональда Тромпа на найближчих виборах, не пройшов атестацію і буде звільнений.

Джерело: інтерв'ю Рябошапки виданню "Настоящее время"

Деталі: За словами Рябошапки, є "13 або 14" проваджень, в яких фігурує Микола Злочевський, власник "Бурісми", який за президентства Віктора Януковича був міністром екології.

"Відповідно, від Злочевського проводять зв'язки з "Бурісма Холдинг". Але стосовно "Бурісми" мені відоме одне велике провадження, з якого виділяють різні епізоди", - пояснив генпрокурор.

Він відмовився прояснити, чи фігурує в цій окремо взятій справі на даний момент Хантер Байден. Але зауважив, що рішення про включення його до справи раніше залежало від прокурора Костянтина Кулика, який в даний момент "знаходиться на лікарняному і не прийшов на тестування", яке проводиться в рамках атестації.

"Закон нам не залишає іншого шляху, крім як попрощатися з Костянтином Геннадійовичем", - сказав Рябошапка.

Далі, за його словами, справу буде вести новий прокурор, у якого можуть бути інші позиції в цьому кримінальному процесі.

"Ми проводимо аудит багатьох справ. В тому числі і одного великого провадження, яке в тому числі може стосуватися діяльності компанії "Бурісма" та інших осіб, які причетні до цієї компанії. У провадженні налічується кілька тисяч томів. Не сотень, а тисяч. Тобто це справа не одного дня і не одного місяця", - розказав генпрокурор.

Рябошапка окремо підкреслив, що до нього "не зверталися" представники США з проханням надати будь-які відповіді, посприяти в будь-яких діях щодо Хантера Байдена і "Бурісма Холдинг".

Він також заявив, що "не відчуває" будь-якого тиску у зв'язку зі справою "Бурісма Холдинг".

Знати більше: Байден, Злочевський та Манафорт. Як давня українська історія може погубити Трампа

Чи шантажував Трамп Зеленського. Повний текст розмови

Передісторія:

  • Хантер Байден син колишнього віце-президента США, а тепер кандидат у президенти США Джо Байдена, 2014 році став одним із членів Наглядової ради компанії Burisma, яка належить українському мільйонеру Миколі Злочевському та у часи генпрокурора Віктора Шокіна була об’єктом кількох кримінальних справ.
  • 16 лютого 2016 року президент Порошенко попросив Шокіна піти з посади, бо його відомство "не змогло заручитися довірою суспільства".
  • У 2018 році Джо Байден розповів, що погрожував українським лідерам не дати кредит, якщо вони не звільнять Шокіна.
  • У розмові із Зеленським Трамп сказав, що Байден нібито вихвалявся звільненням Шокіна, та попросив президента України розібратись з ситуацією.
  • Через цю телефонну розмову службовець американської розвідки поскаржився на можливий тиск Трампа на Зеленського, а у парламенті вирішили ініціювати офіційний запит про імпічмент.
  • Після цього Шокін заявив, що був змушений припинити розслідування стосовно компанії "Бурісма" під тиском з боку США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...