У партії Порошенка проаналізували "Нормандію" Зеленського: Ні зради, ні перемоги

Вівторок, 10 грудня 2019, 12:13
У партії Порошенка проаналізували Нормандію Зеленського: Ні зради, ні перемоги

Представники партії "Європейська солідарність" не вважають історичною зустріч лідерів "нормандського формату" в Парижі 9 грудня, вбачають у ній і позитивні моменти, і тривожні.

Джерело: коментарі соратниць Петра Порошенка Іванни Климпуш-Цинцадзе та Ірини Геращенко у Facebook

Пряма мова Іванни Климпуш-Цинцадзе: "Я рада, що президент Зеленський спроможний чути активне громадянське суспільство. Усі акції проти капітуляції, незважаючи на звинувачення в їхній проплаченості, нарешті, були почутими".

Пряма мова Ірини Геращенко: "Безумовно, це була важлива зустріч нормандської четвірки після 3-річної перерви. Але вона не стала історичною. Не відбулося ні зради, ні перемоги. Ні підписання миру, ні капітуляції. Й скорше, це добре для України на цьому етапі".

Деталі: Обидві народні депутатки відзначили як позитив домовленості щодо повернення полонених українців додому до кінця цього року і цілодобового моніторингу ОБСЄ. Проте вони висловили і свої занепокоєння.

Климпуш-Цинцадзе стурбована тим, що Володимир Зеленський "вирішив скористатися термінологією Кремля, мовляв, Москва має вплив на сепаратистів на окупованих територіях, а не є стороною цього конфлікту", і тим, що президентська команда "вирішила йти за путінським тлумаченням Мінських домовленостей стосовно кордону і на даний час повністю відмовилася від ідеї про миротворців".

Її турбує формула Штайнмаєра, але радує, що позиції України і РФ про кордон розходяться.

Також Климпуш-Цинцадзе непокоять слова Володимира Путіна про закон України "Про освіту" і спілкування Володимира Зеленського російською мовою: "Продемонструвати своє знання російської мови Зеленський міг і одним-двома реченнями".

На її думку, "дивно прозвучало запрошення кремлівської пропагандистки до України".

Климпуш-Цинцадзе залишилася переконаною, що змішувати переговори щодо Донбасу й щодо газу було погано і що Путін спробує далі тиснути на Україну тезами про "знижки"

Натомість Геращенко вважає, що Путін погодився на саміт "нормандської четвірки" саме зараз через газове питання: "Росії не вистачило кілька місяців добудувати "Північний Потік-2", і їй конче необхідні ці кілька місяців мати транзит через Україну. Потім тема транзиту стане ще однією темою шантажу Києва. А зараз саме газове питання, а не Донбас, були вирішальними для Путіна".

Також, переконана вона, за зустріччю стоїть втома Росії від санкцій і прагнення вийти з ізоляції.

Геращенко рада, що Зеленський вказав на "червоні лінії" і неможливість федералізації, про принциповість звільнення всієї території Донбасу, а про Крим згадав хоча б на брифінгу.

Погано, на її думку, те, що безпекові питання не вирішені, що на переговорах не прозвучало про Дебальцеве й Новоазовськ.

Також Геращенко відзначила, що Верховна Рада для збереження санкцій мусить пролонгувати старий закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО, а "нового немає".

"Головний провал і зрада дня – пресслужба президента. Звільніть їх, найміть краще Теслу", – підсумувала Геращенко.

Читайте також: Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як кожна з них змінила хід війни на Донбасі

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року, після трирічної перерви, лідери "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – зустрілися в Парижі на переговори щодо повернення миру на Донбасі. Для Володимира Зеленського вони були першими, а загалом шостими.
  • Спершу в "Єлисейському палаці" відбулися двосторонні зустрічі між усіма лідерами, за винятком президентів РФ і України. Потім понад годину усі чотири лідери вели переговори за круглим столом.
  • Згодом відбулася двостороння зустріч української та російської делегацій, на якій йшлося і про газову тематику  Під час цих переговорів Зеленський і Путін мали розмову віч-на-віч на 10-15 хвилин. Путін сказав журналістам, що поговорили "добре, по-діловому".
  • Після того Зеленський, Путін, Меркель і Макрон знову спілкувалися разом за вечерею, яка тривала трохи більше двох годин і завершилася серед ночі.
  • За результатами всіх зустрічей в Офісі президента України заявили, що переговори у "нормандському форматі" між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії пройшли "дуже успішно". В офіційному комюніке за результатами зустрічі вказано, що сторони вірні Мінським домовленостям від 5 вересня й 19 вересня 2014 року, а також комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.
  • Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ домовилися розширити до цілодобового моніторингу.
  • На брифінгу Зеленський повідомив , що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року та розведення ще у трьох пунктах на лінії зіткнення на Донбасі.
  • Він дав зрозуміти, що Україна не поступиться своїми територіями заради компромісів, не погодиться на федералізацію, не допустить впливу на свою зовнішню політику. "Ми готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", – заявив український президент.
  • Щодо східного кордону не домовилися: Зеленський наполягав, що Україна має отримати контроль над кордоном із Росією перед виборами на Донбасі, а Путін продовжив вимагати виборів до передачі кордону під контроль України.
  • Натомість питання транзиту газу, за словами Зеленського, "розблокували", але форма, об’єм, ціну, деталі договору про транзит газу ще будуть обговорювати.
  • У свою чергу, Путін заявив, що Росія розраховує на поетапне продовження розведення сил і внесення змін до Конституції України щодо закріплення особливого статусу Донбасу на постійній основі.
  • Президент Росії також заявив, що Київ не повинен відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, бо це нібито не узгоджується з Мінськими угодами.
  • При цьому Путін відзначив "потепління" взаємин із Україною, а також продовжив обіцяти Києву знижку у 25% на газ.
  • Україна та Росія не досягли згоди щодо нового контракту на транзит газу та постачання газу – домовилися "далі домовлятися".
  • "Нормандська зустріч" відбувалася на тлі акцій під Офісом президента у Києві. Координатор акції "Варта на Банковій" Павло Білоус після переговорів у Парижі заявив, що Зеленський не перетнув "червоних ліній", тобто не здав національні інтереси, тому намети з Банкової приберуть до ранку.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування