Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський у Парижі окреслив "червоні лінії": Донбас і Крим – це Україна

Вівторок, 10 грудня 2019, 00:45
Зеленський у Парижі окреслив червоні лінії: Донбас і Крим – це Україна

Президент Володимир Зеленський дав зрозуміти, що Україна ніколи не поступиться своїми територіями.

Джерело: брифінг лідерів "нормандської четвірки" у Парижі

Деталі: Зеленський відзначив позитивність розблокування "нормандського формату" (остання зустріч відбулася 3 роки тому –ред.), водночас окреслив певні "червоні лінії", які не перетне як президент України.

Пряма мова: "Хочу окреслити ряд принципів, які я ніколи не порушу як президент України, і з якими ніколи не погодиться, звісно, український народ.

Перше – це неможливість федералізації. Україна – унітарна держава, це незмінна стаття її Конституції та непорушний принцип існування держави.

Друге – неможливість будь-кого вчиняти будь-який вплив на вектор руху та розвитку України, яка є незалежною, самостійною, демократичною державою, вектор розвитку якої обиратиме виключно її народ.

Третє – неможливість компромісів з врегулювання ситуації на Сході України через поступки територіями в межах міжнародно визначених кордонів. Для  кожного українця і Донбас і Крим – це Україна.

Сьогодні від усього українського народу я зауважив, що українці мають заслужене право не вірити словам та обіцянкам. Ми маємо чітке розуміння, що  лише конкретні дії будуть підтвердженням готовності усіх до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом".

Читайте також: 5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як Україна домовлялась про мир

"Вибори, Конституція та "представники Донбасу": на що погодиться Зеленський на саміті в Парижі"

 Не довіряти Путіну і не лишатись віч-на-віч. Поради Порошенка Зеленському на саміт у Парижі

Передісторія:

  • "Нормандська четвірка" на найвищому рівні давно не збиралася, хоча президент Володимир Зеленський закликав до такої зустрічі з початку серпня. Зрештою, її призначили на 9 грудня у Парижі. Цьому передували: низка розмов лідерів, обмін ув’язненими між Києвом та Москвою, розведення сил на трьох тестових ділянках Донбасу та повернення Росією українських військових кораблів.
  • Зеленський планував говорити про виведення всіх незаконних збройних формувань з Донбасу, проведення місцевих виборів в ОРДЛО, терміни повернення східного кордону під контроль України.
  • Помічник президента України Андрій Єрмак у Лондоні говорив про готовність України в разі успішних переговорів "нормандського формату" змінити Конституцію в напрямку децентралізації і продовжити дію закону про особливості місцевого самоврядування на нині непідконтрольній території Донбасу.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко запевнив, що в Парижі поступок Києва не буде. Він назвав такі "червоні лінії" переговорів: незмінні зовнішньополітичні пріоритети, контроль Києва над кордоном, вибори – лише за відсутності незаконних збройних формувань, відсутність прямих переговорів із самопроголошеною "владою" окупованих територій.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування