Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генсек ООН прокоментував результати "нормандського саміту"

Середа, 11 грудня 2019, 05:15
Генсек ООН прокоментував результати нормандського саміту

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав усі зацікавлені сторони просуватись у напрямку вирішення конфлікту на Донбасі.

Джерело: пресслужба ООН

Дослівно: "Глава ООН закликав всі зацікавлені сторони, спираючись на досягнуті за останній час успіхи, просуватися в напрямку вирішення конфлікту. Він знову нагадав, що повністю підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно-визнаних кордонах."

Деталі: Генсек схвально сприйняв результати зустрічі лідерів Німеччини, Франції, України та Росії у Парижі 9 грудня.

Читайте також: Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як кожна з них змінила хід війни на Донбасі

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року, після трирічної перерви, лідери "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – зустрілися в Парижі на переговори щодо повернення миру на Донбасі. Для Володимира Зеленського вони були першими, а загалом шостими.
  • За результатами всіх зустрічей в Офісі президента України заявили, що переговори у "нормандському форматі" між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії пройшли "дуже успішно". В офіційному комюніке за результатами зустрічі вказано, що сторони вірні Мінським домовленостям від 5 вересня й 19 вересня 2014 року, а також комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.
  • Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ домовилися розширити до цілодобового моніторингу.
  • На брифінгу Зеленський повідомив , що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року та розведення ще у трьох пунктах на лінії зіткнення на Донбасі.
  • Він дав зрозуміти, що Україна не поступиться своїми територіями заради компромісів, не погодиться на федералізацію, не допустить впливу на свою зовнішню політику. "Ми готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", – заявив український президент.
  • Щодо східного кордону не домовилися: Зеленський наполягав, що Україна має отримати контроль над кордоном із Росією перед виборами на Донбасі, а Путін продовжив вимагати виборів до передачі кордону під контроль України.
  • Натомість питання транзиту газу, за словами Зеленського, "розблокували", але форма, об’єм, ціну, деталі договору про транзит газу ще будуть обговорювати.
  • У свою чергу, Путін заявив, що Росія розраховує на поетапне продовження розведення сил і внесення змін до Конституції України щодо закріплення особливого статусу Донбасу на постійній основі.
  • Президент Росії також заявив, що Київ не повинен відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, бо це нібито не узгоджується з Мінськими угодами.
  • При цьому Путін відзначив "потепління" взаємин із Україною, а також продовжив обіцяти Києву знижку у 25% на газ.
  • Україна та Росія не досягли згоди щодо нового контракту на транзит газу та постачання газу – домовилися "далі домовлятися".
  • "Нормандська зустріч" відбувалася на тлі акцій під Офісом президента у Києві. Координатор акції "Варта на Банковій" Павло Білоус після переговорів у Парижі заявив, що Зеленський не перетнув "червоних ліній", тобто не здав національні інтереси, тому намети з Банкової приберуть до ранку.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...