Зеленський на прикладі бігової доріжки пояснив, навіщо говорити з Путіним

Понеділок, 2 грудня 2019, 16:05
Зеленський на прикладі бігової доріжки пояснив, навіщо говорити з Путіним

Президент України назвав досягненням майбутню зустріч лідерів чотирьох країн у нормандському форматі і пояснив, навіщо говорити з лідером країни-агресора Володимиром Путіним про Донбас.

Джерело: відео на сторінці Офісу президента в YouTube

Пряма мова: "Цього тижня ми починаємо підготовку до зустрічі в форматі "нормандської четвірки". Ця зустріч, це вже перемога для нас, тому що це можливість зустрітися чотирьом лідерам, можливість, яка з’явилась після трьох років тиші дипломатії, але зовсім не тиші, а реальної війни на фронті. І це є велика можливість розпочати цей діалог".

Деталі: Зеленський звернувся до слухачів з проханням не слухати деяі сили і політиків і підтримати його в цих переговорах.

Пряма мова: "Ви мені довірились, довіряєте, тому ніякої зради не було і не може бути, але я буду більш впевнено себе почувати, міцніше буду себе вести на цій зустрічі, якщо буду знати, що мені країна довіряє і за моєю спиною цілий наш незалежний народ".

Деталі: Зеленський зазначив, що не бачить можливості завершити війну, окрім як дипломатичним шляхом. Він заявив, що намагатися зробити це без діалогу з Путіним, це те саме, що бігти по біговій доріжці, тобто втрачати сили, залишаючись на місці (президент вів монолог, крокуючи по біговій доріжці).

Пряма мова: "Без цього діалогу можна… але це, приблизно, як біг на цій біговій доріжці, тобто ти щось робиш, калорії втрачаєш, але ти на місці. Тобто ми просто не хочемо бути на місці. Ми хочемо  щоб все це закінчилось і ми знову були великою країною".

Нагадаємо:

  • Зустріч "нормандської четвірки" багато разів відкладалася, хоча президент Володимир Зеленський квапив її з початку серпня. Передбачалося, що зустріч лідерів України, Росії Франції та Німеччини може відбутися 24 або 26 листопада, але призначили на 9 грудня у Парижі.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки. Рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянка було підписано ще 21 вересня 2016 року.
  • Президент Росії Володимир Путін 14 листопада  2019 року зажадав, щоб розведення провели якомога швидше по всій лінії розмежування.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • Але вибори можуть відбутися лише за законодавством України, тобто після повернення Києвом контролю там, та після виведення збройних формувань з Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. За його словами, цей документ не може передбачати автономію окупованих зараз територій. 
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде прийнято щось, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування