На обмін готують колишніх беркутівців зі справи Майдану – ЗМІ

Понеділок, 23 грудня 2019, 17:52
Зліва направо Сергій Зінченко, Павло Аброськін та Сергій Тамтура на лаві підсудних Святошинського райсуду Києва
Фото: Анастасія Власова / hromadske

Українська сторона планує в межах обміну полонених передати бойовикам ОРДЛО колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Джерело: hromadske

Деталі: Цим ексберкутівцям готують зміну запобіжного заходу, про це мають клопотати прокурори. Відповідне розпорядження вони отримали від керівництва Генпрокуратури.

Про це повідомили два джерела, дотичних до судової справи. За їхніми даними, рішення про обмін колишніх беркутівців ухвалило вище керівництво країни.

Так, 24 грудня має відбутися судове засідання у справі про вбивство 48 та поранення 80 людей на вулиці Інститутській, на ньому прокурорів і зобов'язують змінити запобіжний захід обвинуваченим.

Раніше з СІЗО відпустили ексберкутівця Олександра Маринченка, який є обвинуваченим у справі про розстріли на Інститутській. Сергію Тамтурі, який також фігурує у справі, 24 жовтня пом’якшили запобіжний захід.

Ще троє обвинувачених екс-беркутівців — Олег Янішевський, Сергій Зінченко та Павло Аброськін залишаються у СІЗО.

Ватажки ОРЛО ще у 2016 році хотіли додати цих п’ятьох ексберкутівців у свої списки на обмін.

Що було раніше: 23 грудня тристороння контактна група досягла домовленості про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року.

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року у Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії, серед іншого, домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".
  • Проблемним залишилося розуміння формули "всіх на всіх": чи йдеться про усіх встановлених осіб, чи про всіх підтверджених. Москва не погоджується підтвердити утримання деяких осіб, яких, за інформацією Києва, незаконно тримають у неволі окупанти.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко говорив, що представники Червоного Хрестаспробують потрапити на окуповані території, аби дізнатися, чи є там зниклі безвісти, яких, "за різними оцінками, майже 500 людей".
  • Під час зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі 18 грудня не вдалось домовитись про "обмін всіх на всіх". 
  • Речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що у понеділок 23 грудня має відбутися відеоконференція Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі для продовження переговорів щодо обміну людьми
  • 27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся попередній масштабний обмін утримуваними особами. Тоді українській стороні передали 74 людини (одна жінка вирішила залишитися в ОРДЛО) Київ передав бойовикам 233 людини.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування