Росії нагадали, що у Мінських угодах немає пункту про автономію Донбасу

Неділя, 19 січня 2020, 19:32
Росії нагадали, що у Мінських угодах немає пункту про автономію Донбасу

У Мінських домовленостях немає пункту про надання автономії Донбасу, як на цьому наполягає російська сторона, натомість міститься положення про особливий статус ОРДЛО в межах української децентралізації.

Джерело: ексспецпредставник голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі у Мінську Мартін Сайдік в інтерв’ю виданню Die Presse, повідомляє Укрінформ 

Дослівно: "Потім з'явився ще один елемент з російської сторони: вимога автономії – поняття, яке марно шукати в тексті Мінських домовленостей".

"Там є лише децентралізація. Тож якщо українці не хочуть говорити про автономію, я можу це зрозуміти", - зазначив Сайдік.

За його словами, Україна готова надати особливий статус ОРДЛО в межах реформи децентралізації, "але спочатку має бути чітко прояснена безпекова сторона", зокрема, визначено, як Україна поверне повний суверенітет над усією територією Донецької та Луганської областей.

Дослівно: "Проблема полягає в тому, що поки що росіяни та сепаратисти не хочуть говорити про цей "День X". 

  • Наприкінці 2019 року мав припинити дію закон України про особливий статус Донбасу, ухвалений 16 вересня 2014 року терміном на 3 роки і потім двічі продовжений на рік (у народі його назвали законом про особливий статус ОРДЛО).
  • Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України.
  • 18 січня 2018 року парламент ухвалив закон про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (у народі відомий як закон про реінтеграцію Донбасу).
  • 8 лютого 2019 року тодішній президент Петро Порошенко затвердив межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • 3 жовтня Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. 10 жовтня він заявив, що закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій.
  • Також Зеленський говорив, що яким буде закон про особливий статус окупованих територій Донбасу, буде зрозуміло лише після обговорення з "нормандською четвіркою" і суспільством. 
  • 9 грудня у тексті комюніке за результатами "нормандської зустрічі" в Парижі вказали, що "сторони зацікавлені у досягненні домовленостей у рамках Нормандського формату і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів Закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей – як вказано у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року – з метою забезпечення його функціонування на постійній основі".
  • 10 грудня нардепи від "Слуги народу" зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону про продовження дії закону про особливий статус Донбасу на один рік.
  • 12 грудня Верховна Рада підтримала проєкт закону № 2569 Про внесення зміни до статті 1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і продовжила дію закону про особливий статуc Донбасу на 1 рік. 
  • Росія вимагає закріплення в Конституції України особливого статусу "ДНР" і "ЛНР".
  • У партії "Слуга народу" запевняють, що законопроект, який пропонує зміни до Конституції щодо територіального устрою в Україні, не передбачає особливого статусу окупованих територій Донецької і Луганської областей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News