Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Гандзюк: Екстрадиція Левіна може зайняти роки – ЗМІ

Субота, 25 січня 2020, 17:49
Олексій Москаленко (Левін)
Інтерпол

Терміни екстрадиції затриманого в Болгарії Олексія Москаленка (Левіна), підозрюваного в організації нападу на активістку Катерину Гандзюк, можуть зайняти роки, якщо не буде згоди на спрощену процедуру видачі.

Джерело: ZN.UA із посиланням на джерело в СБУ

Пряма мова співрозмовника видання: "Тепер питання в екстрадиції і її термінах, вони можуть варіюватися від 30-40 днів, якщо буде отримано згоду на спрощену процедуру екстрадиції, до невизначеного терміну, що вкрай небажано".

Деталі: За словами джерела, Левін перебував на високій позиції в рейтингу розшукуваних осіб в Інтерполі, оскільки передбачалася його причетність до вбивства. Болгарська поліція активно розшукувала Левіна, але дані про його місцезнаходження повідомила українська сторона.

Групу співробітників СБУ і ГПУ в Болгарії очолював куратор розслідування вбивства Гандзюк, заступник генпрокурора Віктор Трепак.

Фігурант справи під чужим ім'ям переховувався на орендованій квартирі в Бургасі, там він проживав разом з дружиною Мариною.

На даний момент Левін затриманий на 72 години за "червоною карткою" Інтерполу (арешт розшукуваної особи для подальшої екстрадиції). Вона ж служить підставою для звернення болгарських правоохоронців до суду для затримання Левіна на 40 днів.

За словами співрозмовника, в цей період і має вирішитися питання з процедурою екстрадиції Левіна в Україну.

Що передувало: 24 січня у Болгарії затримали підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк – Олексія Москаленка (Левіна).

20 січня Офіс генпрокурора і Служба безпеки України провели обшуки у голови Херсонської облради Владислава Мангера, ексголови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, його ексзаступника Євгена Рищука та інших осіб у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.

Знати більше: Справа Гандзюк. Версії вбивства, "відставка" Луценка і мовчання Авакова

Журналісти показали реконструкцію подій нападу на Гандзюк

Справа Гандзюк у прізвищах. Кого покарали за смерть активістки

Передісторія:

  • 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за 3 місяці померла у лікарні після багатьох операцій.
  • Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук.
  • У квітні 2018 року стало відомо, що їм змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.
  • 6 червня 2019 року, після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.
  • За версією друзів Гандзюк, посередником між виконавцями злочину та замовником начебто був Ігор Павловський з кличкою "Собака" – на той момент помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука.
  • Ігор Павловський після оголошення підозри потрапляв до лікарні з діагнозом "гіпертонічний криз". Зараз він постійно ігнорує засідання Приморського райсуду Одеси. 
  • Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили підозру в замовленні вбивства Гандзюк, але пізніше пом’якшили її.
  • Громадські активісти наполягають, що до вбивства Гандзюк причетні херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук.
  • 1 листопада 2019 року генпрокурор Руслан Рябошапка пообіцяв "найближчими днями" оприлюднити важливу інформацію з розслідування вбивства Гандзюк.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування