Програму уряду Рада може розглянути у четвер, "Голос" каже: Шмигаль не протримається

Понеділок, 1 червня 2020, 12:15
Програму уряду Рада може розглянути у четвер, Голос каже: Шмигаль не протримається

Верховна Рада може розглянути програму дій Кабінету міністрів 4 червня, хоча фракція "Голос" вимагає зробити це 2 червня.

Джерело: заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк і голова Верховної Ради Дмитро Разумков на погоджувальній раді парламенту

Пряма мова Железняка: "Щодо уряду і програми дій уряду. Добре, що ми нарешті дійшли до розгляду цього реферату. Нещодавно були представлені слайди. Мені здається, що уряд – як поганий школяр: коли не може здати дипломну роботу, вирішив зробити розмальовку у вигляді презентації.

Я думаю, що більшість комітетів уже заявили про свою позицію, вона чітка. Ми вважаємо, що цю програму навіть не треба відправляти на доопрацювання – цей уряд не протримається рік! – її треба відхиляти.

Шановний колего зі "Слуги народу", є стаття 227 у регламенті Верховної Ради, де чітко прописано, що в 15-денний термін програма дій уряду повинна бути розглянута у Верховній Раді. Тому ми вимагаємо, пане голово, щоб ви виконали регламент Верховної Ради і залишили програму уряду на розгляд у вівторок, як це передбачено законом".  

Деталі: Железняк також іронічно сказав, що якщо "уряд не розуміє професійні пропозиції", які йому надає опозиція, то команда "Голосу" підготувала "програму уряду для чайників", в якій слогани і хмарки слів ілюструють її пропозиції.

 

Він також нагадав, що фракція "Голосу" хотіла збирати підписи за відставку Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ  але тепер пропонує викликати його на годину запитань до уряду у п’ятницю.

Спікер Дмитро Разумков відповів, що щодо запрошення Авакова на годину запитань до уряду 5 червня пропозиція "Голосу" співпала з пропозицією "Слуги народу".

Що ж до програми дій уряду – це питання зможуть розглянути в четвер, 4 червня.

Пряма мова Разумкова: "Щодо програми дій, дійсно це передбачено регламентом, однак, на жаль, коронавірус не був передбачений регламентом, тому ми і відтермінували цей процес. Я впевнений, що в четвер можемо поставити це питання на голосування, якщо буде необхідність.

Я не думаю, що уряд ховається. Буде представник уряду – він скаже, чому пропонується четвер".

Передісторія:

  • 4 березня народні депутати відправили у відставку уряд Олексія Гончарука, призначили новим прем’єром Дениса Шмигаля та призначили новий Кабінет міністрів. Вакантними залишалися 4 посади, на які призначили виконувачів обов’язків.
  • Уже новий уряд запровадив із 12 березня карантин, щоб запобігти епідемії коронавірусу Sars Cov 2.
  • Денис Шмигаль розповідав, що його призначення на посаду не планувалося заздалегідь, розмова з президентом Володимиром Зеленським щодо прем’єрства відбулась за тиждень до призначенння. 
  • У квітні міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявляв, що програму діяльності уряду допрацюють на основі передвиборної програми партії "Слуга народу" і виборчої програми президента Володимира Зеленського.
  • Кабмін Гончарука свою програму дій схвалив 29 березня 2019 року, а 5-річну програму діяльності уряду показав у вересні, Верховна Рада затвердила її 4 жовтня 2019 року.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування