Заворушення під ОПУ: суд відправив київського активіста під цілодобовий домашній арешт

Понеділок, 29 березня 2021, 12:52
Заворушення під ОПУ: суд відправив київського активіста під цілодобовий домашній арешт

Печерський районний суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт на 2 місяці київського активіста, голову громадської ініціативи "Захистимо Протасів Яр" Романа Ратушного у справі про заворушення на вулиці Банковій 20 березня.

Джерело: трансляція засідання суду в соцмережі

Деталі: Рішення задовольнити клопотання прокуратури винесла суддя Крістіна Константінова.

Прокурор мотивувала клопотання тим, що стаття за хуліганство передбачає до 7 років, а підозрюваний, мовляв, "може знищити докази".

Адвокат Євгенія Закревська послалася на грубі порушення при врученні підозри. Зокрема, вписування дати підозри прямо на місці її вручення, без участі прокурорів. Саму підозру захист назвав необгрунтованою, та побудованою з підніжного матеріалу. 

 
такими доказами оперує зокрема сторона обвинувачення...

Народні депутати Володимир Ар’єв із "Євросолідарності" та Ярослав Юрчишин ("Голос") висловлювали готовність взяти Ратушного на поруки.

Передісторія:

  • Увечері 20 березня на вулиці Банковій провели акцію на підтримку засудженого екслідера одеського "Правого сектора" Сергія Стерненка, якому того дня виповнилося 26 років. Мітингувальники розбили вікна Офісу президента, розписали стіни фарбою і закидали будівлю димовими шашками, підпалили двері.
  • У МВС заявили, що правоохоронці свідомо не втручалися в події на Банковій. Поліція спершу почала кримінальне провадження за статтею "хуліганство із застосуванням зброї", а потім і за статтею "умисне знищення або пошкодження майна".
  • Підозри оголошені щонайменше трьом особам: лідеру руху "Гонор" Сергію Філімонову і його соратнику Олексію Білковському, ветерану Владиславу Гранецькому-Стафійчуку, відомому як Влад Сорд (Змій). Однак на відео, оприлюдненому МВС, вказувалися й інші люди, включаючи Ратушного.
  • Ратушний вимагав від заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка та МВС спростування. Замовником підозри Ратушний вважає заступника голови офісу президента Андрія Смирнова.
  • Пошкодження будівлі в Офісі президента оцінили у 2 млн гривень. 22 березня фасад почали чистити від фарби.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування