Новини 4 березня: третя хвиля і можливий локдаун, вибачення словацьких дипломатів

Четвер, 4 березня 2021, 21:07

Шмигаль: В Україні почалась третя хвиля епідемії, можливий локдаун, Прем'єр Словаччини публічно вибачився за свої слова про Закарпаття, — актуальні новини 4 березня.

Про третю хвилю і можливий локдаун

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні почалась третя хвиля епідемії COVID-19, яка може призвести до чергового локдауну.

Тим часом в Україні виявили два випадки "британського" штаму COVID-19 – у двох жителів Івано-Франківська. 

Проте головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко відзначає, що це не вплине на хід вакцинальної кампанії.

Про вибачення словацьких дипломатів

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок вибачився за невдалий жарт свого прем'єр-міністра про "обіцянку Закарпаття" в обмін на російську вакцину. Згодом за свій жарт вибачився і сам прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович.

Окрім того, у Кремлі відреагували на жарт прем’єр-міністра Словаччини про те, що країна отримала російську вакцину "Спутник V" в обмін на обіцянку віддати росіянам українське Закарпаття.

Про інші важливі новини

Заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий зайняв місце відстороненого голови суду Олександра Тупицького на засіданні у четвер, між суддями виникла суперечка.

Міністерство охорони здоров'я оновило перелік "червоних", "помаранчевих" та "жовтих" зон за показниками захворювання на коронавірус, рівня госпіталізацій та наповненості лікарень.

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства".

Верховна Рада не змогла ухвалити у першому читанні жоден з двох законопроєктів про обіг цивільної вогнепальної зброї в Україні.

МОЗ засекретило дані про ціну вакцини проти COVID-19, її виробників і постачальників на вимогу виробника, розголошення може призвести до штрафів і розірвання контракту. 

Президент Національної академії наук Анатолій Загородній відхилив прохання міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про передачу поліції лабораторного корпусу Інституту фізіології у Києві — у НАН поскаржились, що на тлі відмови Верховна Рада починає кампанію по перевірках та звинуваченнях НАН.

Володимир Зеленський запускає програму "Нове село", яка передбачає будівництво у сільський місцевості сучасних просторів із ЦНАПами, сучасними магазинами, концертними залами, кінотеатрами і спортивними комплексами.

Російській фотомоделі та актрисі Олені Галіциній на три роки заборонили в’їзд в Україну через незаконні відвідини тимчасово окупованого Криму.

В МЗС РФ заявили, що Росія буде змушена вжити жорстких заходів щодо німецьких ЗМІ в Росії, якщо ФРН не забезпечить нормальну роботу російських ЗМІ.