Лавров каже, що Захід навмисно стримує Зеленського від перемир'я з Росією

Четвер, 26 травня 2022, 21:59
Лавров каже, що Захід навмисно стримує Зеленського від перемир'я з Росією
російський міністр сергій лавров. фото: getty images

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров каже, що Захід нібито навмисно заохочує Зеленського бути непоступливим на перемовинах з Росією й гальмувати процес досягнення якоїсь угоди.

Джерело: інтерв’ю Лаврова для російської державної агенції Russia Today Arabic

Пряма мова Лаврова: "Якщо ви про те, хто хоче і хто готовий до переговорів, то ось Зеленський днями давав - він щодня щось дає - інтерв'ю і заявив, що він готовий до переговорів, але переговори можуть бути виключно між ним та (президентом Росії Володимиром – УП) Путіним. Нібито на жодному іншому рівні немає сенсу цим займатися.

Реклама:

Переговори, на його думку, мають відбутися без будь-яких посередників і лише після того, як Україна відновить під своїм контролем території на 23 лютого. Те, що це несерйозно, не треба нікому пояснювати та доводити. Заходу вигідно таку не дуже інтелектуально мотивовану непоступливість підтримувати. Це теж факт".

Деталі: Лавров твердить, що нібито пропозиції Росії щодо того варіанту договору, який запропонувала українська делегація в Стамбулі 29 березня, лежать без прогресу в Києві.

Він укотре повторив тези російської пропаганди, що начебто в Бучі російські окупанти не вбили сотні беззбройних людей із звірським завзяттям і жорстокістю. За його словами, це Захід навмисно підлаштував провокацію в Бучі, аби українська влада могла вийти з переговорів із Росією через кричущі звірства російських військових.

ВІДЕО ДНЯ

Лавров сказав, що нібито російське військове командування дістало якісь плани української влади щодо початку наступу на Донбасі 8 березня, а тому Росії довелось розпочати найбільшу війну в Європі з часів Другої світової війни. 

Пряма мова Лаврова: "Чхати хотів Володимир Зеленський на міжнародні зобов’язання, Конституцію України, яка прямо гарантує права російськомовного населення цієї країни. Начхали на Конституцію, всі міжнародні конвенції, ухвалили антиросійських законів.

Ми вже пояснили, чому не могли бездіяти. Те, що ми виявили на позиціях української армії в ході спеціальної військової операції (повномасштабної війни – УП), підтверджує, що на 8 березня підготували "план Б". Величезне угруповання Збройних сил України, яке дислокувалося в середині лютого на лінії зіткнення на Донбасі, планувала силою захопити ці території з кричущим порушенням мінських угод, резолюції Радбезу ООН".

Деталі: Крім того, російський міністр сказав, що Росія буцімто ніколи не укладала жодних союзів з іншими державами "проти когось". 

Лавров звинуватив США в штучному підіграванні курдському сепаратизму в Сирії й Іраку, де вони провокують подальше ведення бойових дій. Він сказав, що Сполучені Штати ніхто не запрошував ні в Сирію, ні в Ірак, але замовчав, що мешканці Алеппо не запрошували Росію бомбити їх з авіації.

Читайте також: Від "капітуляції" Зеленського до капітуляції Путіна. Як ідуть переговори з Росією

Передісторія: 

  • Президент Зеленський сказав, що сідати за стіл переговорів з Росією можна буде лише винятково після того, як російські війська залишать захоплені території й повернуться до тих ліній розмежування, які існували станом на 23 лютого 2022 року.
  • 22 травня голова російської переговорної групи Володимир Мединський заявив, що Україна заблокувала процес перемовин.
  • 21 травня президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що його зустріч з російським президентом Володимиром Путіном точно відбудеться, але наразі невідомо, в якому форматі й коли. Однак через поведінку російських окупаційних військ ніхто з можливих гарантів безпеки України не хоче підписувати міжнародну угоду за участі Росії.
  • Член української переговорної групи Михайло Подоляк твердо наполіг, що не треба пропонувати Україні припинення вогню без відведення російських військ до тих позицій, що існували 23 лютого. Він також пояснював, що поки що вести переговори з росіянами не має сенсу
  • 13 травня радник турецького президента Ібрагім Калин заявив, що Кремль буцімто готовий сісти за стіл перемовин з Україною за посередництва західних партнерів, щоби підписати якусь мирну угоду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...