Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін хоче зберегти ПВК "Вагнер" як бойову силу, але без Пригожина – ISW

Субота, 15 липня 2023, 04:50
Путін хоче зберегти ПВК Вагнер як бойову силу, але без Пригожина – ISW
Володимир Путін, Євген Пригожин, фото: Getty Images

Фахівці Інститут вивчення війни (ISW) зазначають, що риторика російського диктатора Володимира Путіна підтверджує, що він хоче зберегти групу "Вагнер" як бойову силу, відокремивши її від Євгена Пригожина.

Джерело: ISW

Деталі: Аналітики вказують на те, що президент Росії Володимир Путін заявив, що має намір зберегти угруповання "Вагнера" як згуртовану бойову силу, а не розділити її.

Проте прагне усунути засновника ПВК Євгена Пригожина від керівництва та сил "Вагнера".

На пряме запитання про майбутнє "Вагнера" як бойової одиниці Путін продовжував дотримуватися абсурдного твердження про те, що в Росії не існує приватних військових компаній.

Путін підтвердив, що 29 червня він зустрічався з Пригожиним і 35 командирами "Вагнера".

Він заявив, що запропонував бійцям "Вагнера" можливість служити під командуванням командира "Вагнера" (позивний "Сєдой"), який керував силами "Вагнера" протягом останніх 16 місяців.

Це ще раз підтверджує попередню оцінку ISW про те, що Кремль прагне зберегти групу "Вагнера" як згуртовану бойову одиницю, але при цьому відокремити її від Пригожина.

Прес-секретар Пентагону бригадний генерал ВПС США Патрик Райдер заявив 14 липня, що сили "Вагнера" не беруть участі у військових операціях в Україні.

Аналітики зазначають, що білоруський уряд і незалежні джерела підтвердили 14 липня, що інструктори групи "Вагнера", які раніше дислокувалися в Африці, прибули на тренувальні полігони в Білорусі.

Щодо українського контрнаступу експерти підтвердили, що Сили оборони продовжували операції щонайменше на трьох ділянках фронту 14 липня і, за повідомленнями, досягли успіхів на деяких напрямках.

Відзначається у звіті й те, що російська влада затримала колишнього офіцера Федеральної служби безпеки Росії Михайла Полякова, який, за повідомленнями, є адміністратором кількох популярних телеграм-каналів, що висвітлюють внутрішню політику Кремля.

Фахівці резюмують: "Канали, які спекулюють на внутрішній політиці Кремля, представляють специфічну нішу російського інформаційного простору, і затримання Полякова свідчить про те, що Кремль, можливо, має намір придушити спекуляції на тему внутрішньої політики після повстання "Вагнера".

В огляді не оминули увагою інтерв’ю головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного, який визнав, що українські війська проводять кампанію з перекриття російських військових об'єктів на території Росії.

The Washington Post цитує Залужного, який заявив, що Україна використовує зброю вітчизняного виробництва для нанесення ударів по російських військових цілях в Росії через занепокоєння Заходу щодо наданої зброї.

Залужний також заявив, що посилення українського непрямого вогню може притиснути російські сили і мінімізувати українські втрати, але що Україна наразі залежить від боєприпасів з інших країн для цієї мети. Він також підтвердив намір України звільнити Крим.

Ключові висновки ISW за 14 липня:

  • Путін заявив, що має намір зберегти групу "Вагнера" як згуртовану бойову силу, а не розділити її, але прагне відсторонити Пригожина від керівництва і сил ПВК.
  • Білоруський уряд і незалежні джерела підтвердили 14 липня, що інструктори "Вагнера", які раніше дислокувалися в Африці, прибули на тренувальні полігони в Білорусі.
  • Звільнення колишнього командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Івана Попова продовжує викликати різке обурення російського військового командування і цивільних керівників.
  • Українські війська продовжували контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту 14 липня і, за повідомленнями, досягли успіхів на деяких ділянках.
  • Російські війська провели ще одну серію ударів з безпілотників "Шахед" по всій території України 14 липня.
  • Російська влада затримала колишнього офіцера ФСБ Михайла Полякова, який, як повідомляється, є адміністратором кількох популярних телеграм-каналів, що висвітлюють внутрішню політику Кремля.
  • Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний визнав, що українські війська проводять кампанію з перекриття російських військових об'єктів на території Росії.
  • Російські та українські війська продовжили обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватово-Кремінна.
  • Сили оборони продовжили наземні атаки і, за повідомленнями, просунулися в районі Бахмута.
  • Українські та російські сили провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк.
  • Українські захисники продовжили контрнаступальні операції вздовж кордону між західною частиною Донецької та східною частиною Запорізької областей і, за повідомленнями, досягли деяких успіхів.
  • Українські війська продовжили контрнаступальні операції на заході Запорізької області і, за повідомленнями, просунулися в цьому напрямку.
  • Росія продовжує докладати зусиль, ймовірно, спрямованих на утримання високопоставлених офіцерів на своїх посадах без винятків щодо граничного віку виходу на пенсію.
  • Російська окупаційна влада продовжує зусилля з консолідації адміністративного контролю над окупованими територіями, маніпулюючи вимогами щодо прописки та примусової паспортизації окупованого населення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування