Хроника выборов президента 2019

Воскресенье, 31 марта 2019, 08:33
Хроника выборов президента 2019

31 марта в Украине проходит первый тур выборов президента. Среди фаворитов - Владимир Зеленский, Петр Порошенко, Юлия Тимошенко, Анатолий Гриценко.

Здесь мы ведем хронику событий дня выборов. Обновляется постоянно.

Сортувати
00:04

В Антарктиді сьогодні проголосували отак. 

Решту результатів дивиться у нас на сайті.  

23:31

Згідно остаточних даних Національного екзит-полу (на 20:00) шоумен Володимир Зеленський набирає 30,6%, чинний президент Петро Порошенко – на другому місці з результатом 17,8%, лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко має 14,2% підтримки.

 
22:53

У штабі Юлії Тимошенко ведуть паралельний підрахунок голосів. Кажуть, що вона – друга.  

22:50

ЦВК констатувало, що системних порушень під час виборів не було.

Вибори пройшли вдало. Волевиявлення відбулося.

Першими в ЦВК надійшли протоколи із закордонних дільниць, які почали голосувати раніше. Наразі опрацьовано всього 0.25% (не 25%, а четвертина відсотка, тобто 0.25%). 

Зеленський попереду, Порошенко другий, Тимошенко третій. Прогноз екзит-полів підтверджується.

 

 

22:25

Станом на 20:00 явка на виборах президента України становить 63,41%. Це дані  по 168 зі 199 територіальних виборчих округів. 

22:25

За даними екзитполу на замовлення каналів "112 Україна" і NewsOne на 20:00, Зеленського підтримали 30,9% опитаних, Порошенка – 18,8%, Тимошенко – 13,7%.

За Бойка віддали голоси 10% опитаних, за Гриценка – 7,4%.

 
21:56

У столиці у виборах президента взяли участь 68,58% виборців, повідомляє прес-служба Київської адміністрації. На минулих виборах була така ж.

21:55

О 22:30 Зеленський знову виступить перед журналістами й гостями штабу із заявою.

21:40

Ще важливе! Порошенко в своєму виступі згадав особисто Коломойського. Звичайно, в контексті захмарних результатів Зеленського. 

 "Доля звела мене з маріонеткою Коломойського. Коломойському ми не дамо жодного шансу", - заявив Порошенко.

21:34

21:33

Станом на 20 годину до поліції надійшло 1927 заяв про порушення виборчого законодавства, розпочато 31 кримінальне провадження та складено 18 адмінпротоколів - Князєв

21:29

Володимира Зеленського найбільше підтримує Південь, а Петра Порошенка і Юлію Тимошенко – Захід. 

 
 
 
 
 
21:26

Інформація для тих, хто змінював місце голосування. Перед другим туром процедуру треба буде повторити.

 

21:25

Юлія Тимошенко запевнила, що молодики під Центрвиборчкомом – не від неї. А лідерство Володимира Зеленського за даними екзит-полів прокоментувала так: "Країні потрібні молоді політики, але говорити ми про це будемо після офіційного підсумку першого туру... Ми в другому турі з Зеленським будемо конкурентами, тому ніяких переговорів ми зараз не ведемо".

21:16

Закордонна виборча дільниця у столиці Польщі Варшаві, де протягом усього дня були значні черги виборців, продовжила роботу після 20 години за місцевим часом через те, що кількасот людей так і не змогли проголосувати.

21:14

Петро Порошенко розуміє, що виборець Зеленського на вибори прийшов (хоча багато хто говорив, що до дільниць молодь не доходить).

Під час свого виступу у штабі він звернувся до молоді. 

"Хотів би зараз звернутися до тих, кому менше 30 років. Ви бачите зміни в країні, але хочете, щоби зміни були глибшими і швидшими. Я повністю поділяю ваше бажання. Щоби зміни були якісніші, ми маємо об’єднатися для того, щоб цього досягти і не втрачати час. Я повністю розумію мотиви вашого невдоволення, я почув вас і прошу, почуйте і ви мене"

21:01

"Це тільки початок!"

Зеленський дякує різним журналістам, незалежно від каналу, "прямим" чи "кривим". 

20:55

Гриценко заявив, що за жодних умов не підтримає у другому турі президентських виборів чинного главу держави Петра Порошенка. А зеленського він "просто не знає".

20:50

Саакашвілі обома руками за Зеленського

20:45
20:41

За даними підрахунку штабу Юлії Тимошенко, саме вона виходить у другий тур із Володимиром Зеленським.

Як зазначається на сайті "Батьківщини", про це свідчать результати обробки даних майже 18 тис. виборчих дільниць по всій Україні, отримані штабом Тимошенко.

У "Батьківщині" порахували, що у Володимира Зеленського 27% підтримки, у Юлії Тимошенко – 20,9%, у Петра Порошенка – лише 17,5%.

 
20:31

Екзит-поли на замовлення телеканалів підтверджують, що до другого туру виходять Зеленський і Порошенко

 Клікніть для збільшення

20:19

Представники партії "Батьківщина" переконують, що за даними їхніх екзит-полів Юлія Тимошенко виходить у другий тур. Сама Тимошенко назвала результати екзит-полів замовними. 

20:02

З'явилися перші результати Національного екзит-полу. Це дані станом на 18:00. Всі дільниці в Україні закрилися. 

 
20:00

У Львові на виборчій дільниці на вул. Кульчицької, 2 після голосування помер чоловік 89 років, повідомили у Львівській міській раді.

"Чоловік прийшов на дільницю, проголосував, вийшов і за межами дільниці впав і помер. На місці вже є родина, діти, швидка, поліція. Обставини події з’ясовують", — повідомила Ірина Джурик, голова Залізничної районної адміністрації.

19:53

У Добропіллі на Донеччині голова ДВК змусила членів комісії підписати чистий протокол, повідомляє сайт Нацполіції.

Відкрито кримінальне провадження за статтею 158 Кримінального кодексу України – фальсифікація виборчих документів.

19:28

На виборчих дільницях у Києві зафіксували низку порушень: від фотографування бюлетенів і погроз голові до залишеного рюкзака і присутності невідомих осіб.

19:18

У Краматорську поліцейські вилучили в салоні автомобіля "Ауді 6" кілька сотень ксерокопій бюлетенів з відмітками за Юлію Тимошенко. У "Батьківщині" заявили, що "це є черговою провокацією штабу чинного президента".

18:58

Жителі села Бене на Берегівщині скаржаться, що їм складно голосувати на виборах президента, оскільки бюлетені надруковані лише українською мовою, а не угорською, пише "Європейська правда".

18:53

Нацполіція перевіряє п’ять фактів розголошення представниками політичних партій результатів голосування на виборах президента.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

"Нагадуємо, відповідно до ст. 7 Закону України "Про вибори Президента України" голосування на виборах Президента України є таємним, фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування", - йдеться в повідомленні.

Статтею 159 КК України ("Порушення таємниці голосування") передбачено кримінальну відповідальність за умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах.

18:41

Біля ЦВК стоять автобуси із Нацгвардією, повідомляє "Чесно".

 

18:26

У МВС заявили, що виборцям, які отримували матеріальну допомогу від місцевої влади, зокрема у Василькові на Київщині, телефонують із закликом "правильно" проголосувати.

18:04

Повідомлення про замінування 9 виборчих дільниць у Дніпрі виявилися неправдивими. Поліція внесла відомості до ЄРДР з попередньою кваліфікацією за ст. 258 ККУ – терористичний акт.

17:49

У ЦВК все спокійно, працюють журналісти

Фото Ельдара Сарахмана, УП
17:48

Директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна зазначає, що сили, яким не сподобаються результати, починають дискредитувати екзитполи, і заспокоює – "політ йде нормально". 

17:44

У Дніпровському районі Києва на 417 дільниці розгорівся скандал через ручки з чорнилами, що зникають. Відповідне відео з'явилося на сторінці ЄвроМайдан у Facebook.

17:32

Як передає кореспондент "Української правди", під ЦВК перебуває близько 250 осіб спортивної зовнішності. Серед них є "старші" в зелених жилетках з лого організації Poton. Також стоять кілька наметів із табличками "Приймальня депутата".

Фото Ельдара Сарахмана, УП
 Фото Євгена Руденка, УП
17:19

Українці у Сполучених Штатах також почали голосувати на виборах президента: у Вашингтоні голосування відкрили громадяни Віктор та Поліна, яким нещодавно виповнилось 18 років. 

 
17:17

17:16

17:12

17:11

17:05

У ЦВК заявили, що станом на 16.30 неділі ніяких системних порушень у ході голосування на виборах президента не зафіксовано.

16:55

У Дніпрі правоохоронці перевіряють низку повідомлень про мінування: "замінували" 9 виборчих дільниць і станції метрополітену. 

16:35

На виборчих дільницях у Німеччині, яка є рекордсменом за кількістю дільниць за кордоном, утворилися довгі черги.

 
16:16

Відео журналістів УП зі штабу Петра Порошенка

16:07

Вдова американського сенатора-республіканця Джона Маккейна Сінді прилетіла в Україну, щоб спостерігати за виборами президента. Вона представляє Міжнародний Республіканський Інститут.

 

16:04

Станом на 15:00 неділі явка виборців на виборах президента становила 44,79% за даними зі 134 округів.

 

15:47

Польща: відомі перші дані явки з дільниць у Польщі, де з самого ранку великі черги

 
15:36

У ЦВК заявили, що усі виборчі дільниці в Україні працюють, пише "Інтерфакс-Україна". Зранку не було розпочато роботу дільниці у м.Ізмаїл  Одеської області, де номери печаток не відповідали номерам дільниць. 

Бюлетені на цій ділянці видавалися виборцям з самого ранку, окружна виборча комісія №143 звернулася до ЦВК з проханням підтвердити законність проведеного голосування,  наразі дільниця працює, голосування там триває. 

15:25

У Запорізькій області в с.Роза представниками ОПОРИ зафіксували підвезення виборців на дільницю. За словами водія, послугу організував керівник Бердянської міської організації "Опозиційного блоку", депутат Бердянської міської ради Сергій Путря. 

15:14

Кандидат у президенти Юрій Бойко проголосував на Київщині, закликав "голосувати по совісті". 

15:10

На закордонних дільницях у Празі, Берліні та Таллінні українці вистоюють величезні черги, аби проголосувати. 

 
15:02

На площі біля Центральної виборчої комісії у Києві збираються молодики спортивної статури: "для охорони порядку". 

 

14:45

14:38

Правоохоронці дадуть правову оцінку діям кандидата в президенти Олега Ляшка, який під час голосування продемонстрував журналістам власний заповнений бюлетень, заявили в МВС. Ляшку може загрожувати до трьох років обмеження волі. 

14:32

Журналісти УП показали штаб та прес-центр кандидата у президенти Юлії Тимошенко: 

14:07

ЦВК: Закордонна виборча дільниця в Австралії, де голосування розпочалося раніше за всіх, вже закрилася: явка там склала 7,2%: зробити вибір прийшли 125 з 1737 українців.

13:43

Штаб Володимира Зеленського зсередини очима журналіста УП Романа Кравця 

13:43

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман проголосував на виборах президента у Вінниці. 

13:27

У Чернігові невідомий заявив, що підірве штаби одного із кандидатів у президенти у випадку "неприпинення підкупу виборців", повідомили у МВС України. Нацполіція та ДСНС проводять перевірки за вказаними адресами. 

12:33

Станом на 12:00 поліція отримала 284 заяви та повідомлення, пов'язані з виборчим процесом: незаконна агітація (25), фотографування бюлетенів (25),  пошкодження бюлетенів (10), підкуп виборців (9), спроба винести бюлетень за межі дільниці (5) та інше, повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало. 

12:21

Кандидат у президенти Анатолій Гриценко проголосував на виборах "за Україну без мародерів" і запропонував "знести цю злочинну владу". А от його дружина Юлія Мостова не змогла проголосувати – її прізвища не виявилося у списках. За словами Гриценка, за три дні до виборів Мостова значилася в Держреєстрі.

12:19

Кандидат у президенти Петро Порошенко голосує, приїхав на дільницю з родиною. 

Перед голосуванням діючий глава держави заявив, що очікує від виборів "перемоги України і моєї".

Фото Михайла Марківа 

12:18

За даними ЦВК, станом на 11:00 явка на виборах президента України становить 16,08%, найактивніше голосує Кіровоградська та Черкаська області.

Інфографіка – Укрінформ
12:04

11:58

Станом на 11:00 до поліції надійшла 151 заява пов’язана з виборчим процесом.
За одним фактом розпочато кримінальне провадження у Херсонській області за статею "Фальсифікація виборчих документів" .

11:45

МВС: На Чернігівщині у м. Борзна у виборчу дільницю кинули запальну суміш з подальшим горінням.

"О 10:51 загорання ліквідовано. Внаслідок події ніхто не постраждав. Виборчий процес не припинявся". 

11:40

Кандидат у президенти Олег Ляшко проголосував разом з дружиною Росітою, "щоб було менше свиней при владі".  І порушив таємницю голосування - показав на камери свій бюлетень.   

 

11:35

Штаб кандидата у президенти Володимира Зеленського займає два крила Конгресно-виставкового центру "Парковий".

Туди Зеленський приїхав після голосування.

На вході до штабу -  кілька охоронців та металодетектор. Людей поки мало, лише кілька журналістів. Пригощають печивом, піцою, соками. Бажаючі можуть пограти у настільний теніс, футбол. Можливістю розважитися скористався і сам Зеленський.

 
фото - Ельдар Сарахман, УП  
 
11:23

Шоумен і кандидат у президенти Володимир Зеленський проголосував на виборах президента і заявив, що в Україні починається нове життя.

 фото - Дмитро Ларін, УП
11:16

У Варшаві на дільниці при посольстві України з самого ранку ажіотаж: черга з охочих проголосувати виходить далеко за межі дипустанови. 

11:05

На території Донецької області відкрилися усі 100% дільниць для голосування - 1 211, контрольні пункти в'їзду-виїзду на лінії розмежування розпочали свою роботу вчасно.

10:30

Лідер партії "Батьківщина" і кандидат у президенти Юлія Тимошенко проголосувала на Подолі у Києві: "Голосую за зміни, на які всі чекають!", а чоловік Тимошенко  натякнув, що Україна має бути як Словаччина, де "вперше в історії цієї країни перемогла жінка". 

фото - прес-служба "Батьківщини"
 
10:29

Станом на 10:00 залишається не відкритою одна виборча дільниця в Одеській області - там номери печаток не відповідають номерам дільниць. 

10:14

У Києві станом на 9:00 через технічні проблем не відкрито 3 дільниці, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий. 

За його словами, надзвичайних ситуацій на об'єктах проведення виборів в Україні не зафіксовано. 

09:58

Ситуаційні центри запрацювали з самого ранку.

31 березня 2019 року поліція отримала 25 заяв, пов’язаних з виборчим процесом
Зазначені факти пов’язані з:
Незаконна агітація – 7;
Підкуп виборця – 1.
Фотографування бюлетенів – 2;
Спроба винесення бюлетеня з дільниці – 1 

— МВС України 

09:47

ОПОРА та ЧЕСНО вже фіксують перші порушення на виборах президента. 

09:21

Мер Києва Віталій Кличко приїхав на вибори президента на велосипеді. Він проголосував на дільниці у Київському військовому ліцеї ім. Івана Богуна.

 
Фото прес-служби КМДА 
09:06

В Україні голосування на чергових виборах президента розпочалося о 8:00.

Для проведення виборів створено 199 виборчих округів на всій території країни, за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей - орієнтовно 29 888 виборчих дільниць.  Орієнтовна кількість виборців на цих дільницях станом на 30 березня становить 29 млн 789 тис. 643 осіб. 

У закордонному виборчому окрузі створено 101 виборчу дільницю: українці голосують у 72 країнах світу. 

08:00

30 березня о 23:00 за київським часом розпочалось голосування у першому турі виборів президента України на першій закордонній дільниці в Австралії.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде