Кремлевские грабли для Зе имени Януковича: дежавю – 2013?

12195 просмотров
Четверг, 05 марта 2020, 16:00
Михаил ГончарMichael Gonchar
президент Центра глобалистики "Стратегия XXI"

Знищення літака МАУ з ЗРК російського виробництва в Ірані, земельні пристрасті в Україні, коронавірус, Нові Санжари, сплеск агресивних дій Росії на сході України, заміна глави Офісу президента, відставка уряду відтіснили на узбіччя суспільної уваги тему оманського візиту Зеленського на Новий рік і його можливих таємних зустрічей з російськими посланцями від Путіна та певних залаштункових домовленостей.

Але немає нічого таємного, що не стало би явним. Або принаймі не проявились би контури невидимого раніше.

Інсайдерські джерела з вже відставленого Кабміну говорять про те, що Зеленському запропонували спокусливий план зі сценарію відомого фільму "Слуга народу", у якому президент Голобородько гордо "посилає МВФ".

В реальному житті сценарій дещо підкоригований і полягає в тому, щоб Україна відмовилась від співпраці з МФВ на користь… прямого кредитування з боку США. Називається і сума – 15 млрд дол. США.

Пропозиція прозвучала не з Москви. З вашингтонських навколовладних кіл. З невеликою додатковою умовою – українське розслідування "справи Джо Байдена" – головного конкурента Трампа від демократів на президентських виборах цього року. Мовляв, забезпечте ефективне розслідування і належний результат його – і Україна гарантовано отримає 15 млрд.

І ось тут згадується анекдот про Штірліца: "Штирлиц шел по улицам Берлина, и ничто не выдавало в нем советского разведчика: ни рация за спиной, ни волочащийся сзади парашют, ни болтающийся между ног маузер".

Цифра 15 млрд один до одного та ж сама, що Москва пропонувала Януковичу у грудні 2013-го року за відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС та співпраці з МВФ. От вам і "рація за спиною".

Читайте також: Янукович "ліг" під Москву. Що взамін?

17 грудня Янукович навіть отримав 3 млрд під час свого останнього візиту до Москви, але це не врятувало його від катастрофи.

Невідомо хто і що отримав в Омані, але варто було би згадати давню істину античних часів: "Бійтесь данайців, що дари приносять".

Відомо, що МВФ – це не лише найдешевші у світі гроші. Співпраця з МВФ – ключ до набагато більших грошей: кредитів і інвестицій.

Україні потрібні гроші на будівництво інфраструктури, на енергоефективність, на розвиток промисловості.

Будь-які варіанти грошей без співпраці з МВФ – це складніше і дорожче для країни. Через спроби "пропетляти без МВФ" проходив, здається, кожен президент України. Результат незмінно був однаковим, а для Януковича закінчився Ростовом.

Але суть навіть не в цьому. Важко собі уявити, щоби США як ініціатор створення МВФ і його найбільший донор схвально би поставились до рішення України розірвати співпрацю з Фондом та ще й виділили при цьому 15 млрд дол. США.

Але легко собі уявити, хто б схвально поставився до рішення України розірвати співпрацю з МВФ. Звісно, Росія.

Реклама:
Зрозуміло, що США напряму не виділили би таких сум Україні. Зате з Москви би прозвучала заява про готовність надати 15 млрд "братской помощи". Варто, мовляв, тільки приїхати на 9 травня в Москву, пустити воду в Крим та ще й отримати за це десяток-другий українських полонених в якості бонусу… Ось вам і "парашут, що волочиться".

А ось і "маузер між ногами". Те, що можливо в Росії, де за вказівкою Кремля можуть зробити багато чого, нехтуючи і своїми законами і міжнародним правом, те неможливо у США.

Навіть теоретично важко уявити, що план "компромат в обмін на кредит" міг би спрацювати. Як би цього хтось не бажав у Білому домі чи в лобістських колах навколо нього за принципом "послуга за послугу", останнє слово було би не за ним.

Після гіпотетичної ініціативи з Білого дому щодо "надання прямого кредитування Україні", через певну бюрократичну процедуру в коридорах влади, ініціатор був би відправлений до МВФ як універсального механізму отримання американської допомоги...

Будь-яка спроба американського очільника виділити гроші в обмін на розслідування проти свого опонента у нинішніх умовах завершиться не лише скандалом, а й кримінальним переслідуванням його та залучених в такий проєкт осіб.

Якщо уявити собі, що Зеленський пристане на пропозицію і зініціює політично мотивоване розслідування проти Байдена, Україна буде втягнута у жорна американської політики і не зможе звідти вибратися.

Будь-які рухи, які можна трактувати як підтримку українською владою однієї чи іншої сторони президентських перегонів, є надзвичайно небезпечними для України. Політична боротьба в США – це жорстока і безкомпромісна м'ясорубка.

Немає нічого небезпечнішого для нашої держави, ніж зараз ставати на бік чи то республіканців, чи то демократів у їхній внутрішній боротьбі. Ця помилка була фатальною для Порошенка на виборах 2016-го, коли українська влада фактично підтримала демократів.

Зі, здавалося б, безневинної передачі знайдених журналістами даних про чорну бухгалтерію Партії регіонів в Москві швидко виростили "теорію змови", у якій саме Україна, а не Росія начебто масштабно втручалася у вибори, зламувала сервери і запускала дезінформаційні кампанії в соцмережах США.

Але, схоже на те, що, замінивши генпрокурора, "у Зеленського" збираються піти шляхом виконання оманських домовленостей в частині розслідування проти Байдена.

Те ж саме стосується озвученого президентом наміру позбавитися іноземців у наглядових радах українських держкомпаній. Це взагалі дуже поганий сигнал для підтримки України західними партнерами у той час, коли Росія продовжує агресію.

До речі, одним із членів наглядової ради "Нафтогазу" є Амос Хохштейн, який співпрацював з Байденом за часів його роботи в адміністрації Обами, де він обіймав офіційну посаду заступника помічника державного секретаря США та Спеціального уповноваженого  з міжнародних енергетичних питань.

Україні критично важливо зберегти підтримку обох американських партій. Це і військова допомога на сотні мільйонів доларів, і озброєння, і санкції проти Росії за окупацію і війну на Донбасі, і санкції проти Північного потоку 2. Це життєво важливі речі.

А бажаючим "халяви" на 15 млрд дол. США слід пам'ятати про те, що слідом за російським "разводом лохов", йде їх "кидок". І тоді лишається тільки один маршрут – на Ростов.

П.С.: Завданнями російської агентури впливу як в Україні, так і за її межами є створення прихованої системи "управління" владою чи як мінімум каналів замаскованого впливу на неї, а також трансформація суспільної думки і настроїв на користь Росії як сторони, що "завжди готова прийти на допомогу" чи то "братньому народу України", чи то США у "вирішенні глобальних проблем".

Найближчим часом побачимо наскільки це спрацює у новому пост-оманському сценарії "Україна без МВФ", що його пробують запустити лобісти Кремля на берегах Потомаку. Ну, а Сорос і "соросята", як завжди, будуть звинувачені у всьому.

Михайло Гончар, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)