Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада взялася за продовження "особливого статусу" Донбасу

Четвер, 12 грудня 2019, 09:59

Верховна Рада розглядає проєкт закону про внесення зміни до статті 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" зі зміною дати дії на 2020 рік.

Джерело: засідання парламенту

Деталі: Законопроєкт №2569 внесли 10 грудня депутати фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та Олександр Корнієнко. 11 грудня комітет із питань організації державної влади, місцевої самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав продовження ще на рік дії закону про порядок самоврядування в ОРДЛО.

12 грудня депутати приступили до розгляду цього проєкту закону після півгодинних консультацій.

Нардепи погодилися розглянути законопроєкт №2569 у четвер за процедурою ad hoc та за скороченою процедурою.

Олександр Корнієнко – і від авторів закону, і від комітету – сказав, що "заміна позначки року з 2019 на 2020 дозволить ще на 1 рік, до 31 грудня 2020 року включно, продовжити можливість тимчасового запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і створить додаткові часові можливості для реалізації законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей на основі принципів та норм міжнародного права і статуту Організації об’єднаних націй".

Колишній президент Петро Порошенко сказав, що у фракції "Європейська солідарність" є всі підстави не підтримувати цей законопроєкт, але як державники вони проголосують за нього, бо Володимир Путін "мріє про відхилення цього закону", а він дає дипломатам можливість продовжувати свою роботу за збереження проукраїнської коаліції.

Передісторія:

  • Наприкінці 2019 року припиняє дію закон України про особливий статус Донбасу, ухвалений 16 вересня 2014 року терміном на 3 роки і потім двічі продовжений на рік (у народі його назвали законом про особливий статус ОРДЛО).
  • 18 січня 2018 року парламент ухвалив закон про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (у народі відомий як закон про реінтеграцію Донбасу).
  • 8 лютого 2019 року тодішній президент Петро Порошенко затвердив межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. 10 жовтня він заявив, що закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій.
  • Також Зеленський говорив, що яким буде закон про особливий статус окупованих територій Донбасу, буде зрозуміло лише після обговорення з "нормандською четвіркою" і суспільством. 
  • Президент РФ Володимир Путін заявляв, що якщо буде прийнято щось таке, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.
  • 9 грудня у Парижі відбулися переговори лідерів "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції, – щодо врегулювання ситуації на сході України. За його результатами сторони підписали комюніке. Серед домовленостей – продовження розведення сил та підготовка умов для місцевих виборів на Донбасі.
  • Сторони висловили зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках "Нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів "особливого порядку місцевого самоврядування (особливого статусу) окремих районів Донецької та Луганської областей – як вказано в Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року – з метою забезпечення його функціонування на постійній основі".
  • Згідно з жовтневим опитуванням Центру Разумкова, 56% українців виступають проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" ОРДЛО.

Олена Рощенко, УП, доповнено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: