Більшість українців проти "особливого статусу" Донбасу

П'ятниця, 11 жовтня 2019, 16:13
Більшість українців проти особливого статусу Донбасу

Більшість українців не підтримують надання і закріплення в Конституції України "особливого статусу" окремим територіям Донецької та Луганської областей і проти "компромісів" заради миру.

Джерело: результати опитування Центру Разумкова, проведеного 4-9 жовтня. 

Деталі: 56% українців  виступають проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донецької та Луганської областей, тоді як підтримують це лише 26% опитаних.

Ще менш популярною є ідея введення в Україні федеративного устрою: її не підтримують 63% українців. Водночас федералізації хотіли б 17% опитаних.

Також переважно відкидаються громадською думкою пропозиції відмовитись від частини суверенітету в якості компромісів задля досягнення миру на Донбасі.

Так, 59% українців проти амністії всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (підтримують цю ідею 18%).

Так само 59% опитаних проти відмови від євроінтеграції і виходу України з Угоди про асоціацію з ЄС (цього хотіли б 19%).

56% громадян виступають проти надання російській мові статусу другої державної (підтримують — 29,5%).

Також 54% українців проти відмови від перспективи членства в НАТО і закріплення в Конституції нейтрального статусу України (така ідея подобається 25% опитаних).

 

Дослідження проведене з 4 по 9 жовтня 2019 року. Було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками.

Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Знати більше Формула Штайнмаєра: Про що домовились у Мінську. Реакція

Штайнмаєр у законі: на що погодився Київ і чи є у "формулі" вивід російських військ

Нагадаємо:

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі і пояснив, що вони пройдуть лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.
  • Під документом, за яким після виборів на Донбасі набуде чинності закон про статус окупованих нині територій, стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ОРДО й ОРЛО – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнего, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.
  • Згода України на "формулу Штайнмаєра" викликали протести в Києві, по всій Україні і навіть за кордоном.
  • Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили низка обласних та міських рад: ЛьвівськаІвано-Франківська та Хмельницька обласні, СумськаКропивницька й Луцька міські ради.
  • При цьому соціологи групи "Рейтинг" виявили, що 60% українців не можуть оцінити ініціативу мирного врегулювання війни на Донбасі за "формулою Штайнмаєра", 23% висловилися проти неї, а 18% – підтримали її у вересні.
  • 10 жовтня в ході зустрічі із журналістами у фудмаркеті в Києві Зеленський заявив, що закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування