Путін несподівано пішов на захоплення Донбасу?

Четвер, 25 квітня 2019, 09:00

Тотальна експансія паспортів іноземних держав на українській території триває.

Ще свіжий в пам'яті скандальний приклад, коли на Закарпатті українським громадянам видавали угорські паспорти, аж тут тема видачі російських на тимчасово непідконтрольному нашій державі Донбасі затьмарила навіть найбільш яскраву політичну подію 2019 року – вибори президента України!

Скандальний указ Путіна, який наробив стільки галасу у післявиборчій в президентському сенсі та передвиборчій в парламентському Україні, був підписаний 24-го квітня.

Але чому цей крок російського керманича став для нас аж такою несподіванкою – відверто загадка. Адже вищезгаданий указ – всього лише деталізація, якої вимагав прийнятий не так давно закон № 544-ФЗ "Про внесення змін у Федеральний закон "Про громадянство Російської Федерації" від 27 грудня 2018-го року.

Більше того, спроби закидати територію України червоними паспортами у Кремлі були зроблені геть не сьогодні.

Так, наприкінці липня 2017-го року російські парламентарі прийняли законопроект про позбавлення громадянства терористів, в якому, "про всяк випадок", виписали спрощений порядок видачі своїх паспортів громадянам України.

У дію закон ввели з неабиякою нетерплячкою – уже буквально за місяць після прийняття. Але черга з українців за російськими документами, як, очевидно, очікували в Кремлі, так і не вишикувалась. Ба більше – на таку ініціативу в Україні відреагували досить тьмяно, дана подія не стала гучним інформаційним приводом у вітчизняних ЗМІ.

Читайте також:

Клімкін: Визнання Росією "паспортів ОРДЛО" – логіка свідомої ескалації конфлікту

Росія офіційно визнала документи, видані бойовиками ОРДЛО

Віддам за безцінь, або Навіщо Росія розкидається паспортами

Але Путін, як показав час, зовсім не та людина, яка здатна адекватно реагувати на власні прорахунки. Президент РФ задля досягнення своїх цілей готовий проявити неабияку наполегливість, подеколи й таку, що межує з відвертим абсурдом.

Як кажуть в народі, було прийнято рішення "впихнути Україні невпихуєме" у вигляді власного громадянства фактично на нульових умовах.

Самі судіть: прийнятий наприкінці 2018-го року закон "Про внесення змін у Федеральний закон "Про громадянство Російської Федерації" говорить, що тепер людині, яка прагне "перефарбуватися" із синьо-жовтого у триколорний, для здійснення свого бажання не потрібно фактично нічого:

  • ані п'яти років постійного проживання на території Росії;
  • ані наявності підтвердженого законного джерела коштів для існування;
  • ані навіть знання російської мови!!!

А головна суть законодавчих змін в царині російського громадянства полягає в тому, аби наділити вічного президента Путіна повноваженнями визначати особливу категорію осіб, які можуть отримати російський паспорт якнайпростіше.

Згідно з документом, саме цих, визначених Путіним осіб, позбавлять непотрібних клопотів, які до цього часу називали обов'язковими вимогами для прийняття до громадянства "вєлікой і могучєй".

Так ось указом Путіна від 24 квітня 2019-го року якраз встановлюється така особлива категорія. Ну, і зовсім не дивно, що до неї потрапили українці, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях нашої країни на сході.

Отже, суть указу зводиться до наступного:

  • особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку;
  • для цього достатньо: подати відповідну заяву на прийняття до російського громадянства та деякі документи, що підтверджують місце проживання заявника.
  • і вуаля – громадянство таким людям повинні надати в рекордно короткі терміни – 3 місяці.

Читайте також:

Кремль після виборів роздаватиме в ОРДЛО російські паспорти – РосЗМІ

Путін підписав указ про видачу російських паспортів жителям ОРДЛО

Сурков про паспорти РФ в ОРДЛО: Це обов'язок перед російськомовними

У Зеленського прокоментували указ про видачу паспортів РФ жителям ОРДЛО

Початок анексії, удар по Зеленському чи пошук мігрантів: що стоїть за рішенням Путіна щодо Донбасу

З усього вищесказаного напрошується декілька коротких висновків:

  1. Незрозуміло, чому в Україні роблять з указу Путіна сенсацію, адже один закон про спрощення процедури прийняття до російського громадянства українців був прийнятий ще в 2017-му році, а наступне законодавче спрощення в даній царині відбулося ще у 2018-му році;
  2. Помічник Путіна Сурков заявив, що указ про видачу жителям окупованого Донбасу російських паспортів є обов'язком влади РФ перед людьми, які "говорять і думають російською".

Але очевидно, що з турботою про людей це рішення має спільного рівно стільки, як Бог з дияволом.

Реклама:

На жаль, люди, які мислять раціонально, легко помітять в таких маневрах спробу продовження активно повзучої окупації. Адже з шаленою популяризацією української мови всередині держави, а також отриманням автокефалії ПЦУ, ясна річ, що воєнну агресію вже не виправдаєш ані захистом російськомовного населення України, ані православних московського патріархату;

  1. Як відомо, Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з обговорюваним указом Путіна. І це, безперечно, правильно. Єдине – не зовсім зрозуміло, чому такі кроки не були зроблені раніше;
  2. Звісно, недооцінювати ризики, пов'язані з такими кроками РФ, не можна, бо, дійсно, вони можуть виявитись дуже небезпечними для української державності.

Проте хочеться трохи "пригасити пожежу" і нагадати: тема спрощення для українців процедури прийняття до громадянства РФ – не нова, але суттєвих результатів такі спроби не мали.

Очевидно, що російський паспорт серед українців не користується такою шаленою популярністю, як би того хотілося Путіну.

Олег Петровець, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Мінветеранів: перезавантаження, розвиток, оновлення

Не футболом єдиним. Що об'єднує Боснію та Україну

Держава втратила контроль над обленерго, чи навпаки посилює його?

BlaBlaCar поза законом. Що буде з ринком нелегальних перевезень?

Друга річниця енергетичної свободи

Аятола Володимир Путін