Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гавриш не виключає, що в Україні почнеться те ж, що в Москві

Субота, 17 грудня 2011, 13:39

Колишній перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш не виключає, що Україну охопить та ж "цивілізаційна хвиля" протестів, яка шириться світом та Росією.

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Фінансово-економічна криза 2008-2009 років викликала нову цивілізаційну хвилю. Тобто фінансово-економічна криза не може закінчитися самою економікою, вона обов’язково змінює світогляд людей. Наприклад, рух "Захопи Волл-стріт", - зазначив Гавриш і додав, що це рух "не тільки економічний, а й соціальний".

"Ця ж цивілізаційна хвиля, яка захопила Болотну площу в Москві. І в Москві ми бачимо ідентичні ознаки проявів тих же настроїв, які були в Тунісі", - зазначив він.
 
На запитання, чи докотиться це до України, Гавриш відповів: "Воно в нас уже є".

"Якщо за короткий період часу у Фейсбуку стало на півтора мільйони більше користувачів за цей рік, то… Ви читаєте "Фейсбук" і знаєте, що мова не йде про пошуки знайомих на вечір. Мова йде про політику. Мало того, "Фейсбук" – це майданчик для протесту", - зазначив він.

"Всі інтелектуали сидять у мережі "Фейсбук", у блогах, із досить важкою, мені здається, від’ємною для влади позицією", - сказав політик, додавши, що "сьогодні професіонали не можуть знайти своє місце у владі і пропозицій для них там не існує".

На зауваження, що в Україні зараз відбуваються дуже локальні протести певних соціальних груп – чорнобильців, підприємців, Гавриш сказав: "Ми бачимо, що стихійна активність різних соціальних груп набагато вища, ніж активність політичних груп".

"Політичні групи маневрують між Банковою та своїм майбутнім політичним мандатом, вони ходять з парасолькою. А соціальним групам втрачати нічого. Сьогодні більшість пенсіонерів живуть на суму до тисячі гривень, причому дві третини цих грошей йде на оплату послуг життя і одна третина залишається для того, щоб його продовжити", - сказав він.

"У нас серйозна проблема з тим, щоб змінити найближчим часом будь-що в країні, якщо не мати соціального діалогу, якщо не змінити все", - додав екс-перший заступник секретаря РНБО.

Гавриш зазначив, що президенту важко змінити щось кардинально, бо на нього сильно впливає оточення і "президент не спілкується, як ми з вами тут, у студії, не читає "Фейсбук", він захищений від усього цього".
 
"Попри всі сподівання на можливі управління процесом виборів, на використання технологій, фальсифікацію тощо – це може не пройти. І пусковим механізмом може стати що завгодно. Смерть однієї людини, арешти студентів тощо", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: