Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича пояснили, що він не міг лишити Шаповала на чолі ЦВК

Вівторок, 4 червня 2013, 12:45

Закони про Центральну виборчу комісію і державну службу вимагають дострокового припинення повноважень члена ЦВК при досягненні ним 65-річного віку.

Про це повідомив представник президента у Верховній Раді, депутат Юрій Мірошниченко, коментуючи пропозицію достроково припинити повноваження Володимира Шаповала на посаді голови ЦВК.

Він зазначив, що закон про Центральну виборчу комісію встановлює, що одна з підстав дострокового припинення повноважень члена ЦВК - досягнення ним 65-річного віку (ст. 30), та й за законом про державну службу граничний вік перебування на державній службі – 65 років (ст. 23), а Верховна Рада припиняє повноваження членів ЦВК за поданням президента.

"Таким чином, президент виконав вимоги законів про ЦВК і державну службу та вніс подання про припинення повноважень члена ЦВК Володимира Шаповала у зв’язку з досягненням ним шістдесятип'ятирічного віку", - наголосив Мірошниченко.

"Ініціативи щодо продовження терміну перебування на держслужбі не було... Сам Володимир Шаповал не звертався. Тому президент виконав свою конституційну місію", - уточнив він на брифінгу у парламенті.

У команді президента очікують, що Верховна Рада найближчим часом розгляне подання президента про припинення повноважень Шаповала як голови ЦВК і призначення на цю посаду наступника – Олександра Копиленка.

Мірошниченко також прокоментував застереження опозиціонерів про те, що в Адміністрації президента Віктора Януковича нібито "розробляється сценарій, як, програвши вибори президента, залишитись при владі":

"Я думаю, що ми проведемо консультації. І власне зараз у кабінеті голови Верховної Ради зібралася нарада. Можливо, я буду присутній і торкнуся цього питання – на коли буде призначено розгляд і яка позиція наших колег з опозиції".

"Звичайно, хотілося б, щоби призначення членів ЦВК відбувалося на засадах консенсусу, адже довіра до ЦВК – як до інституту, який встановлює результати виборів, – дуже важлива", - сказав Мірошниченко.

Те, що не було консультацій із фракціями щодо змін у ЦВК, він пояснив тим, що "опозиція ігнорує спілкування з президентом".

Коментуючи пропозицію опозиції внести зміни до закону, скоротивши кількість членів ЦВК до 6-ти і делегувати до Центрвиборчкому представників фракцій чинної Верховної Ради, Мірошниченко сказав, що фракція Партії регіонів прийматиме рішення після вивчення відповідних законодавчих ініціатив.

Мірошниченко також додав: "Можливо, є бажання наших колег з опозиції змінити склад – і, можливо, він буде змінений, адже у 2014 році у деяких членів ЦВК добігає завершення термін повноважень, і тоді ми будемо формувати новий склад. Але зараз говорити про те, що члени ЦВК повинні представляти якусь політичну силу, не є правильними".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування