Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС РФ звинуватило Україну в "підриві важливої дипломатичної акції"

Вівторок, 1 липня 2014, 15:01

МЗС Росії заявляє, що Україна під тиском ззовні відмовилася від декларації про розміщення своїх прикордонників і спостерігачів ОБСЄ на трьох пунктах пропуску на території РФ до припинення вогню сепаратистами.

Як повідомляє Міністерство закордонних справ РФ, 30 червня керівники України, Росії, Німеччини й Франції провели телефонну конференцію, а пізніше глави МЗС цих країн по телефону обговорили заходи для продовження режиму припинення вогню на сході України.

"Було погоджено чотиристоронню декларацію, в якій віталася ініціатива Росії про розміщення представників Прикордонслужби України і спостерігачів ОБСЄ на трьох пунктах пропуску на російській території для участі в контролі над ситуацією на кордоні; висловлювалася підтримка організації з цією метою прямих контактів між прикордонними службами Росії й України і ухвалення на Раді ОБСЄ рішення про розміщення спостерігачів", - повідомляє відомство.

Також "підкреслювалася необхідність термінового поновлення діяльності Контактної групи для досягнення домовленості про взаємопогоджене стійке припинення вогню, містився заклик до негайного звільнення всіх заручників".

"В останній момент українська сторона відмовилася від опублікування погодженого документа, заявивши, що готова піти на це лише після встановлення безумовного двостороннього припинення вогню", - заявляє МЗС РФ.

"Крім того, українська сторона в ультимативній формі вимагала скликання Контактної групи на російській території, а не в Донецьку, де проходили попередні засідання", - додає відомство.

"З урахуванням отриманої інформації про учасників інших контактів, які відбулися в української сторони 30 червня у різних форматах, складається враження, що зміна позиції Києва, включаючи оголошення в ніч на 1 липня ц.р. про непродовження режиму перемир'я, відбулася не без впливу ззовні всупереч позиції провідних членів ЄС", - заявляє МЗС РФ.

Відомство закликає "перестати використовувати Україну як розмінну монету в геополітичних іграх, відмовитися від нав'язування злочинної лінії на силове придушення протестних виступів".

"Усі повинні керуватися, насамперед, завданням негайно покласти край кровопролиттю, забезпечити стійке припинення вогню і початок предметних і відкритих переговорів про майбутнє української держави з урахуванням інтересів усіх її громадян і регіонів", - стверджує російське МЗС.

За його словами, скасування режиму "перемир'я" київською владою і різка активізація нею бойових дій "підірвали важливу дипломатичну акцію, розроблену за спільним дорученням лідерів Німеччини, Росії, України й Франції".

"Зусилля з повернення ситуації в переговорне русло мають тривати, включаючи термінове скликання Контактної групи. Будемо всіляко сприяти цьому", - перекують дипломати РФ.

"Якщо здоровий глузд візьме гору й перемир'я відновиться, то готові разом із партнерами приступити до виконання домовленостей, закріплених у декларації, яку погоджено, але яка не набула чинності через позицію Києва", - запевнило МЗС РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування