Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рух "Стоп цензурі!" закликав чесно розслідувати напад на журналістів на Майдані

Понеділок, 7 липня 2014, 23:55

Журналістський рух "Стоп цензурі!" обурений нападом деяких представників нинішнього Майдану на знімальні групи телеканалу СТБ та "5 каналу".

Про це йдеться у заяві, розповсюдженій у понеділок.

"Все частіше трапляються випадки, коли люди, що перебувають у центрі міста і живуть у наметах на Майдані Незалежності, забороняють проводити зйомки і відкрито погрожують журналістам. Подібна поведінка нівелює пам’ять про Майдан і ті події, що відбувались зовсім нещодавно", - зазначили у "Стоп цензурі!".

У русі нагадали, що 2 липня 2014 року під час зйомок на Майдані Незалежності знімальна група телеканалу "5 канал" – журналіст Ганна Рибалко і оператор Денис Шматько - зазнала нападу від невідомих людей у камуфляжі, що представляються "Самообороною Майдану".

Нападники забороняли в грубій формі журналістам знімати їх обличчя і вимагали стерти відзнятий матеріал.

Коли оператор "5 каналу" відмовився знищувати відео його вдарили у живіт.

Поруч знаходилась знімальна група телеканалу СТБ, якій теж затуляли об’єктив і вимагали припинити зйомку.

Журналісту телеканалу СТБ Борису Сачалко відкрито погрожували застосувати силу і викинути з Майдану.

Цей інцидент відображений у сюжеті "5 каналу". На відео чути погрози, а також чітко видно обличчя людей, які вчинили протиправні дії.

Знімальна група "5 каналу" подала заяву про перешкоджання журналістській діяльності до Шевченківського райуправління ГУМВС України в Києві.

Відповідна інформація про це внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

"Ми, представники Руху оцінюємо такі дії як умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, за що передбачена кримінальна відповідальність відповідно до статті 171 Кримінального кодексу", - сказано у заяві. 

"Стоп цензурі!" висловлює обурення з приводу такої "самооборони Майдану", яка представляє спільноту, що продовжує перебувати на Майдані Незалежності", - підкреслили у журналістському русі.

"Своїми діями невідомі у камуфляжі знищують віру у розбудову правового громадянського суспільства, в якому існує принцип відкритості інформації", - вважають автори документу.

У "Стоп цензурі!" нагадали, що "під час Євромайдану саме журналісти були тією рушійною силою, що призвела до змін в країні і саме журналісти телеканалів "5 каналу" і СТБ, на яких відбувся напад разом з іншими колегами інформували про грубі порушення прав людини і вбивства активістів".


Журналісти нагадали, що це не перший випадок, коли люди з Майдану вдягнуті у камуфляжний одяг провокують сутички з представниками засобів масової інформації.

Так, 20 червня бійці Самооборони, штаб яких розташовано в "Українському домі", грубо вигнали з приміщення знімальну групу "Фактів тижня" телеканалу ICTV та вилучили у них відзнятий матеріал. 31 травня з Майдану Незалежності виганяли журналістів, які прийшли висвітлювати суботник – прибирання барикад.


"Журналістський рух "Стоп цензурі!" вимагає від правоохоронних органів чесного, відкритого і неупередженого розслідування нападу на журналістів", - сказано у заяві.

"Також ми закликаємо осіб, які зараз знаходяться на Майдані Незалежності, припинити протиправні дії проти журналістів і операторів, які здійснюють свою професійну діяльність", - підкреслили в організації.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування