Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В "ОпоБлоці" вважають, що після їхніх позовів Дніпропетровську повернуть нинішнє ім'я

Вівторок, 2 червня 2015, 14:59

Фракція "Опозиційний блок" готова оскаржувати в Європейському суді з прав людини так звані закони про декомунізацію.

Про це заявив народний депутат цієї фракції Олександр Вілкул на брифінгу у Верховній Раді у вівторок.

"Сьогодні в Дніпропетровську абсолютно ігнорується думка виборців. Йдеться про перейменування міста. Згідно з соціологічними опитуваннями, понад 80% жителів Дніпропетровська не хочуть перейменування міста. Минулого тижня створено в міській раді робочу групу з перейменування", - сказав він.

Вілкул нагадав, що партія "Опозиційний блок" подала заяву до Конституційного Суду про скасування цих законів, "які зачеплять інтереси мільйонів жителів України".

"Так, перейменування Дніпропетровська зачіпає інтереси щонайменше 3,5 мільйонів жителів Дніпропетровської області, яким – кожному – доведеться переробляти десятки документів", - сказав він.

"Ми заявили про те, що ми не зупинимося, ми дійдемо до європейських судів. І ми абсолютно впевнені, що європейські суди цей закон скасують, тому що вже було маса прецедентів такого роду… И цей закон буде сприйнятий європейськими судами як закон, який утискає права й свободи людини", - упевнений колишній "регіонал".

"То що робити після цього, перейменовувати назад? Понад 80% - проти зміни назви міста", - додав Вілкул.

Він зазначив: "У рамках децентралізації… такі рішення можуть прийматися лише на місцевих референдумах. І якби сьогодні в міських радах не створювалися такі напівлегітимні робочі групи з перейменування міста, а була б створена комісія з проведення місцевого референдуму на цю тему – тоді б це було демократично й по-європейськи".

На думку Вілкула, зараз потрібно прийняти постанову, яка "скасує зайву незаконну самодіяльність і будь-які нелегітимні дії на місцевому рівні".

"Ми зробимо все, щоб зберегти місту Дніпропетровську його ім'я", - заявив він.

Як відомо, 9 квітня цього року Верховна Рада ухвалила низку резонансних історичних законів, зокрема – про осуд нацистського й комуністичного режимів і заборону їх пропаганди, яким заборонено й символіку цих режимів. 21 травня вони набули чинності.

Відповідно, пам'ятники комуністичного режиму слід знести, а населені пункти й вулиці, названі на честь відомих партійних і військових діячів СРСР, належить перейменувати.

Місто Дніпропетровськ, яке в часи Російської імперії мало назву Єкатеринослав і навіть Новоросійськ, названо на честь радянського партійного й державного діяча Григорія Петровського, якого вважають одним із організаторів Голодомору.

За часів Української народної республіки, у 1918-1919 роки, це місто називалося Січеслав.

Деякі історики вважають, що можлива семантична заміна топоніма: коли змінюють смисл, але не змінюють форму. Так, дніпропетровський історик Максим Кавун вважає, що міська рада може ухвалити рішення, за яким Дніпропетровськ свою назву носить не на честь "всеукраїнського старости" Петровського, а на честь Святого Петра.

"Петрос" грецькою – камінь. Тема каменів тут розкрита: місто стоїть перед порогами, і наша Соборна гора, і наші граніти знамениті. Комусь здасться ця ідея досить несерйозною, але це інтелектуальна спроба, можливо, вона дозволить заощадити масу коштів", - казав він.

Історик нараховує з десяток назв, які у часи незалежності України пропонувались як альтернатива назві Дніпропетровськ.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування