20 липня правоохоронці мають розповісти про справу Шеремета - CPJ

Середа, 12 липня 2017, 13:20

Комітет захисту журналістів очікує від правоохоронців прогресу у розслідування убивства журналіста Павла Шеремета і нової інформації 20 липня.

"Цього тижня наша делегація зустрілася з представниками трьох основних відомств, які займаються розслідуванням убивства Шеремета: офіс генерального прокурора, Національна поліція та Служба безпеки України", – сказала координатор програми КЗЖ у Європі та Азії Ніна Огнянова на прес-конференції у Києві

"Ми наполягали, що ми дуже занепокоєні і розчаровані тим, що не змогли дізнатися про будь-який прогрес у розслідуванні", – заявила вона.   

Представники КЗЖ (Committee to Protect Journalists, CPJ) заявили правоохоронцями про відсутність довіри до офіційного слідства.

"Ми також сказали, що досі залишається незрозумілим, хто погрожував "Українській правді" перед убивством і хто відповідає за нього. Жодне з цих відомств не змогло нам дати нормальну відповідь", – додала Огнянова   

За її словами, екс-працівник СБУ Ігор Устименко не підтвердив своє алібі, хоча стверджував, що надавав послуги приватної охорони.  

"Ми також не отримали відповіді на процедурні запитання: хто відповідає за розслідування – чи це головний прокурор, чи це голова Національної поліції… Нам потрібна конкретна особа, яка відповідальна за здійснення правосуддя (за вбивство Шеремета – ред.)", – заявила Огнянова.

Представники КЗЖ питали в СБУ, чи вони розслідували роль батальйону "Азов", – але там відповіли, що вони не діють незалежно, а лише підтримують запити інших відомств. У Нацполіції теж не дали чітких відповідей, лише заявили, що основні факти вивчили.

Слідчі говорили Комітету захисту журналістів, що справа "дуже важка", у ній "сотні томів – і кожен на сотні сторінок".

"Ми очікуємо більше, ніж ретельне розслідування, ми очікуємо результату. Нечіткість, непрозорість справи Шеремета – це питання не лише свободи преси, а й питання закону", – заявила Огнянова.

"Якщо Україна дійсно дотримується своїх зобов’язань і підтримує принципи ЄС, вона повинна продемонструвати чіткий прогрес у справі Шеремета", – додала вона.

У свою чергу, виконавчий директор КЗЖ Джоел Саймон повідомив, що їхня мета – прискорити розслідування.

"Ми змогли підтвердити, що представники Національної поліції та Генеральної прокуратури будуть проводити прес-конференцію 20 липня, у річницю вбивства Павла Шеремета. Ми сподіваємося, що справ просунеться", – заявив він

"Ключові питання  ще залишаються без відповіді: хто переслідував "Українську правду"? Хто брав участь у прослуховуванні перед тим, як був убитий Шеремет? СБУ заперечує свою участь… Журналісти не будуть почуватися безпечно, доки влада не надасть відповіді на це запитання", – наголосив Саймон.

"І чому влада не показала фоторобот жінки, яка підклала вибухівку під машину Шеремета?", – заявив він.

Як відомо, Павлу Шеремету підклали вибухівку під автомобіль – він загинув від вибуху вранці 20 липня у центрі Києва. Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.

Журналісти "Слідство.Інфо" у документальному фільмі "Вбивство Павла", спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, встановили: вибухівку вночі заклала під авто жінка, її прикривав чоловік – вони перебували поруч із місцем вибуху і вранці 20 липня.

Крім того, тієї ночі під будинком, де жив Шеремет, стояли підозрілі червоний "Мерседес" і сіра "Шкода", водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім працівником СБУ. У Службі безпеки заявили, що він не виконував завдань відомства. 15 травня Устименка допитали.

У поліції визнали, що припустилися помилок при розслідуванні вбивства Шеремета.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...