Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-голова МЗС розповів про переговори Януковича щодо військ РФ в Україні

Вівторок, 6 березня 2018, 12:08

Колишній міністр закордонних справ Леонід Кожара заявив, екс-президент України Віктор Янукович  мав право проводити будь-які переговори щодо іноземних військ в Україні, але остаточне рішення було за Верховною Радою.

Про це він сказав в Оболонському райсуді Києва, де виступає свідком захисту, під час допиту у справі про держзраду Януковича.

У ході допиту адвокати постійно намагались домогтися від суду зняти питання прокурорів, заперечували і наполягали на їх "недоречності, некоректності та безглуздості" або відповідали замість свідка.

Зокрема, захист був проти питання, щодо того, чи мав право Янукович, будучи президентом України, звертатися до керівництва іншої держави про введення військ на території України та застосування їх проти українського народу.

Проте після суперечок суд дозволив це питання.

Спочатку Кожара відповів, що Янукович, як президент мав право проводити будь-які переговори на свій розсуд без попереднього узгодження.

Але на повторне питання прокурорів, чи мав він право просити вводити російські війська в Україну та використовувати їх проти українців, зазначив, що екс-президент мав право "запропонувати", але остаточне рішення на використання іноземних військ на території держави мала ухвалити Верховна Рада.

Також сторона обвинувачення попросила його пояснити логіку, якщо президент країни, перебуваючи на території іншої держави, направляє до іноземного МЗС подібне звернення, чи передбачені такі контакти двосторонніми угодами РФ та України.

Адвокати заперечили проти такого питання і заявили, що якщо прокурори хочуть дізнатися про логіку, то мали ще в 2016 році поїхати до Росії, яка, за їхніми словами, була не проти, і особисто допитати Януковича.

На запитання прокурора, чи відвідували міжнародні делегації Київ у лютому 2014 року, Кожара відповів:

"У той час до України приїздило багато іноземних делегацій у рамках цих угод. Ми (МЗС - ред.)  брали участь у програмі підготовки перебування, забезпечували прямі контакти на всіх рівнях, в тому числі, і на рівні правоохоронних органів.

Він зазначив, що таких візитів були десятки.

На уточнююче питання, чи могли правоохоронці забезпечити їхню безпеку, екс-міністр зазначив, що оскільки не було трагічних ситуацій, то, очевидно, що могли.

На питання, чи відомо йому, де перебував Янукович 22 лютого 2014 року Кожара відповів, що йому про це нічого не відомо і останній раз він спілкувався з ним телефоном 21 листопада 2013 року.

"Я доповідав йому про реакцію послів Німеччини та Угорщини щодо підписання угод. Вони висловлювали позицію всього Європейського Союзу і наполягали на дотриманні попередніх угод", - сказав він.

Він додав, що Янукович прийняв цю інформацію до відома, але ніяких наказів чи рішень за цим не послідувало, лише попросив доповідати про хід подальших переговорів.

Також Кожара визнав, що територія Криму є анексованою, але додав, що не знає, чи застосовувала Росія війська для анексії, чи була проведена РФ поліцейська та інші військові місії на півострові у лютому-березні 2014 року.

"Я хотів би, щоб прокурори відповіли на це питання", - сказав екс-міністр МЗС.

На більшість питань Кожара так і не відповів, оскільки тривалий час допиту був витрачений на суперечки між адвокатами та прокурорами. Суддя запропонував виділити їм кілька хвилин на перерву для спілкування. Але вони відмовилися.

Як відомо, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року у суді зачитали обвинувальний акт у справі про сприяння російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

Раніше захист подавав список із 35 осіб, яких просить допитати у суді у якості свідків.

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: