Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна може вийти з Мінських угод, але є ціна – Пристайко

Четвер, 14 листопада 2019, 13:08

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна може вийти з мінських угод, якщо зустріч в нормандському форматі буде безрезультативною, але ціною можуть стати міжнародні санкції проти Росії.

Про це Пристайко розповів в інтерв’ю для "BBC News Україна".

"Це можливо. Якщо ми побачимо, що цей процес йде безкінечно. Це дуже непопулярна заява і, напевно, знову не сподобається нашим західним партнерам. Але для нас Мінськ - не самоцінність.

Самоцінність - наше виживання як нації. І якщо ми побачимо, що вони не спрацьовують, і це веде нас в постійне затягування безкінечного процесу, то рано чи пізно буде прийняте рішення про вихід з мінського процесу", - сказав Пристайко.

За його словами, мінський процес був запланований лише на рік, але тогочасне керівництво держави вирішило продовжити Мінськ, через санкції, які були прив'язані до процесу.

"Якщо оця зустріч (в нормандському форматі – ред.), яка відбудеться, покаже відсутність прогресу, це, безумовно, поставить під сумнів можливість досягнення миру в мінському процесі.

От коли ми повернемося (з нормандських переговорів - ред.), тоді і буде правильно запитати нас про це. І якщо нічого не привеземо, то логічним буде питання, наскільки цей Мінськ все ще нам потрібен", - додав Пристайко.

За його словами, вихід з мінського процесу може призвести до скасування санкцій Заходу проти Росії.

"Прошу вас не забувати, що санкції можуть бути скасовані і без виходу з Мінська. Ми можемо з вами виконувати Мінськ до кінця нашого життя і до кінця життя наших онуків, а санкції можуть бути скасовані кожні пів року", - вважає міністр.

Глава МЗС додав, що у Києва є бачення кількох можливих варіантів замість Мінська. Зокрема, миротворча місія - місія з підтримання миру. Пристайко розповів, що Україну влаштувало, щоб миротворці розташовувалися "на лінії між Україною і Росією".

Нагадаємо:

  • 8 листопада фракція партії "Голос" оприлюднила заяву про те, що Україна має вийти з Мінських угод і заморозити ситуацію з вирішення військового конфлікту з Росією на Донбасі до посилення власних позицій.
  • Голова фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія вважає, що реалізація пропозиції партії "Голос" про вихід України з Мінських домовленостей може призвести до скасування міжнародних санкцій проти РФ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: