У Порошенка відреагували на підозру: Труба в конвульсіях

Понеділок, 18 листопада 2019, 11:14
У Порошенка відреагували на підозру: Труба в конвульсіях

Адвокат п’ятого президента Петра Порошенка Ігор Головань заявляє, що проєкт повідомлення про підозру Порошенкові є замовленням Росії та спробою перешкодити йому провести зустрічі з іноземними лідерами у Хорватії та Канаді.

Джерело: блог Голованя на "Українській правді"

Пряма мова: "Так званий "проєкт підозри", про який написав в телеграмі заступник глави адміністрації Януковича Портнов, а згодом скопіювала пресслужба ДБР, є нічим іншим як російським замовленням на завдання шкоди репутації п'ятого президента, а також спробою перешкодити Петру Порошенку провести ряд зустрічей з іноземними лідерами на саміті Європейської народної партії у Хорватії та на безпековому форумі в Галіфаксі (Канада)".

Деталі: Головань назвав проєкт підозри "останнім козирем" директора Держбюро розслідувань Романа Труби, з-під якого "швидко вислизає" крісло.

Він також додав, що поспіх Труби і "його наставника" Портнова обумовлений ще й тим, що 15 листопада Шевченківський суд зобов'язав ДБР розглянути клопотання про закриття саме цього провадження.

На думку адвоката, підготовка проєкту підозри є спробою Труби ухилитися від виконання судового рішення.

Що було раніше: 18 листопада пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила, що слідчі центрального апарату скерували до Генпрокуратури проєкт повідомлення про підозру Петру Порошенкові. 

ДБР направило до прокуратури проєкт подання до Верховної Ради про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Порошенка, який є чинним нардепом.

У проєкті підозри йдеться про ч. 3 ст. 109 (державна зрада) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) Кримінального кодексу України. 

Чому це важливо: Після приходу до влади Володимира Зеленського проти колишнього президента Петра Порошенка відкрили низку проваджень, за якими стоїть юрист Андрій Портнов – колишній заступник голови Адміністрації президента при Вікторові Януковичу, знайомий із нинішнім головою Офісу президента Володимира Зеленського Андрієм Богданом.

У команді Порошенка вважають, що директор ДБР Роман Труба став інструментом у руках Портнова.

Знати більше: Допит без черги. Чому Порошенко раптово нагрянув у ДБР

Передісторія:

  • 19 травня 2019 року екс-заступник глави АП часів Януковича Андрій Портнов повідомив про повернення в Україну, після чого почав подавати до ДБР заяви зі звинуваченнями Порошенка у скоєнні злочинів.
  • Станом на жовтень ДБР вело щонайменше 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує Порошенко. 
  • 13 серпня суд дав дозвіл допитати Порошенка у ДБР із застосуванням поліграфа у провадженні щодо ймовірного ухилення від податків під час купівлі-продажу телеканалу "Прямий", у Порошенка від проходження "детектора брехні" відмовилися.
  • 17 вересня суд за клопотанням ДБР наклав арешт на все нерухоме майно і корпоративні права заводу "Кузня на Рибальському", який раніше належав Порошенку. 
  • Справу стосовно "Кузні на Рибальському" також відкрили після заяви Портнова. За його версією, Порошенко розкрадав бюджетні кошти через "Кузню", а потім відмив незаконні доходи, провівши продаж заводу через офшори.
  • 21 вересня п'ятий президент України заявив, що у чинної влади не вийде "запроторити Порошенка"за ґрати.
  • 2 жовтня ЗМІ повідомляли, що Генпрокуратура готує підозру Порошенку за статтею про зловживання владою.
  • Але тоді директор Держбюро розслідувань Роман Труба заявив, що наразі немає проекту підозри про вчинення злочину Порошенком.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News