Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАЗК може отримати нового голову за добу: з кандидатами провели співбесіди

Субота, 14 грудня 2019, 22:15
НАЗК може отримати нового голову за добу: з кандидатами провели співбесіди

Конкурсна комісія з відбору на посаду глави НАЗК завершила проведення співбесід з 8 кандидатами, Нацагентство може отримати нового голову вже у понеділок. 

Джерело: Transparency International Ukraine

Деталі: На посаду голови НАЗК претендують експерти з антикорупційного законодавства, представники НАБУ та ГПУ,  громадських і донорських організацій.

Зокрема, кандидати - голова правління ГО "Харківський антикорупційний центр" Дмитро Булах; директор Харківського теруправління НАБУ Юрій Кравченко; прокурор Департаменту нагляду за додержанням законів Олександр Новіков; керівник Управління внутрішнього контролю НАБУ Роман Осипчук; антикорупційний експерт Програми сприяння громадській активності "Долучайся!" (USAID/ENGAGE) Іван Пресняков; професор кафедри кримінального та кримінального процесуального права НаУКМА Микола Хавронюк; керівник Третього відділу детективів НАБУ Олександр Цивінський та заступник керівника Управління внутрішнього контролю НАБУ Микола Юпатін.

 

Як заявив Юпатін, для нього команда — "найголовніше".

Дослівно: "Потрібно буде створити управління внутрішнього контролю та управління запобігання корупції в НАЗК. І, звісно, потрібно буде поставити чіткі пріоритети працівникам".

Булах заявив, що одне з головних питань до НАЗК — питання довіри з боку громадськості, тож Агентство має демонструвати відкритість, щоб усі охочі мали вільний доступ до приміщення і співробітників.

У свою чергу Кравченко перерахував людей, яких би взяв собі у заступники.

Новіков зазначив, що йому ця робота потрібна, щоб довести що антикорупційні інституції можуть діяти.

Цивінський заявив, що готовий за чотири роки підвищити індекс сприйняття корупції до 50-55 балів і в цьому йому допоможуть "люди, автоматизована система перевірок, якісна антикорстратегія та робота з фінансування політичних партій".

Пресняков повідомив, що готовий прислуховуватись до того, що говорить партія при владі і додав, що планує розбудовувати систему комунікації зі стейкхолдерами і якісну пресслужбу.

За словами Хавронюка, у НАЗК мають бути аналітичні підрозділи, які мають орієнтуватися на викривачів та уповноважених осіб міністерств, а також фахівці з різних галузей, які б відповідали за сферальну корупцію.

Осипчук у свою чергу заявив про важливість запровадження відкритої й прозорої процедури лобіювання інтересів.

"Все одно лобіювання буде, і краще щоб це робилось за правилами", — зазначив кандидат.

Нагадаємо, 

  • На початку жовтня Верховна Рада ухвалила закон, який змінює форму управління Національним агентством з питань запобігання корупції.

  • 25 листопада Комісія з відбору голови НАЗК затвердила перелік з 30 кандидатів, які відповідають вимогам конкурсу.

  • За результатами експертної оцінки ТІ Ukraine, майже 45% з переліку претендентів  мають питання щодо е-декларування, у кожного четвертого зафіксовані факти можливої неетичної поведінки, а 9 кандидатур так чи інакше були пов’язані з політикумом. 

  • До списку кандидатів на голову НАЗК не потрапили ексчлен НАЗК Олександр Скопич, Ганна Соломатіна, кілька представників НАБУ, ДБР і ГПУ та низка адвокатів.
  •  У 2018 році Соломатіна обіймала посаду керівника департаменту фінансового контролю НАЗК  та звинуватила тодішню голову НАЗК Наталію Корчак у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій та зловживанні становищем.

  • Також Соломатіна заявила, що "куратор НАЗК" в Адміністрації президента намагався встановити контроль над рішеннями агентства.

  • НАЗК до березня 2018 року очолювала Наталія Корчак, на посаді її змінив Олександр Мангул
  • 20 жовтня 2019 р. уряд тимчасово поклав виконання обов'язків голови НАЗК на Наталію Новак.
  • 28 жовтня детективи НАБУ повідомили Корчак про підозру у недекларуванні статків на понад 0,5 млн гривень.  

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...