Звіробій після допиту у ДБР: Питали про ставлення до Зеленського

Четвер, 26 грудня 2019, 12:25
Звіробій після допиту у ДБР: Питали про ставлення до Зеленського

Військова Маруся Звіробій прийшла на допит до Держбюро розслідувань і заявила, що її питали про нардепа Софію Федину, про Facebook та про її ставлення до президента Володимира Зеленського.

Джерело: коментарі Звіробій після допиту

Пряма мова: "Що питали? Чи знаю я Федину, чи ні. Ну всі знають Федину. Питали про Федину і Facebook. Ще питали, чи є у мене негативне ставлення до Зеленського.

Дуже переживати за людину, яку можуть підірвати, – це негативне ставлення чи позитивне? То філософське питання. Бо мій батько, коли за мене переживає, то так на мене кричить, як скажений".

Деталі: Звіробій додала, що справі проходить як свідок і що сам допит проходив у правовому полі, з нею були два адвокати, тому "придертися нема до чого".

Вона додала, що її викликають ще на допит на 10 січня. Також, за її словами, може бути допит Федини і можливий обшук у Федини".

Що було раніше: 2 грудня військова Маруся Звіробій приходила в Державне бюро розслідувань, але на самому допиті не була. Її викликали повторно

Передісторія: 

  • 26 жовтня президент Володимир Зеленський приїхав у с.Золоте-4, де добровольці та ветерани виступали проти відведення українських військ. Спілкування з добровольцями виявилось дуже емоційним. Під час розмови з одним з чоловіків Зеленський заявив: "Я прийшов тобі сказав, ви зброю відведіть. Ти мені переводиш стрілки. Ти мені взагалі не можеш ніякі ультиматуми озвучувати...  Я президент цієї країни. Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь".
  • На це відреагували нардеп Софія Федина і волонтерка Маруся Звіробій. Вони вели стрім з львівської кавярні, де коментували висловлювання Зеленського. Вони наголошували на неприпустимості такої поведінки президента, звинувачували його у спробі капітуляції перед агресором та припускали, що може статися із Зеленським на передовій. "Там ненароком може взірватися граната, а ще там обстріли бувають.. Було би найкрасивіше, щоб це все сталося під час московського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці припреться на передову", – сказала зокрема Федина.
  • У фракції "Слуга народу" обурилися висловлюваннями Федини стосовно Зеленського.
  • Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко пригадала "слугам народу" висловлювання їхнього одіозного колеги Олександра Дубінського, який свого часу пропонував перетворити на "газову камеру" президентський форум Петра Порошенка.
  • Депутат "Слуги народу" Олександр Качура поскаржився в Генеральну прокуратуру і Державне бюро розслідувань на Федину.
  • ГПУ за цим фактом відкрила кримінальне провадження.
  • Генпрокурор Руслан Рябошапка назвав справу фактовою, а не стосовно конкретно Федини. У фракції "Євросолідарність" заявили, що це є переслідуванням за погляди та обмеженням свободи слова в Україні.
  • Служба безпеки теж розслідує провадження щодо висловлювань народного депутата "Європеської солідарності" Софії Федини та волонтерки Марусі Звіробій на адресу президента Володимира Зеленського. Глава СБУ Іван Баканов заявляв: якщо підтвердиться погроза,то йтиметься про ув’язнення.
  • 26 листопада Державне бюро розслідувань скерувало до Генпрокуратури проєкт повідомлення про підозру та проєкт подання на зняття депутатської недоторканості з нардепа від "Європейської солідарності" Софії Федини. 
  • Також підозру підготували Звіробій. Їх дії кваліфікували за ч. 1 ст. 346 ККУ (погроза вбивством щодо президента).
  • Вранці 28 листопада слідчі Державного бюро розслідувань прийшли з обшуками до підозрюваної у погрозі вбивством щодо президента Марусі Звіробій – справжнє ім'я Олена Самбул (Біленька). У неї вилучили телефон, зброю і блокнот. 
  • Після обшуку військова Олена Біленька – Маруся Звіробій – заявила, що президент Володимир Зеленський може постраждати на Донбасі, якщо продовжуватиме хамити військовим.  

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування