Для Стерненка проситимуть цілодобовий домашній арешт

Четвер, 11 червня 2020, 17:46
Для Стерненка проситимуть цілодобовий домашній арешт
Фото з Facebook Масі Найєма

Активісту Сергію Стерненку вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Джерело: адвокат Масі Найєм та Сергій Стерненко в Facebook, Стерненко в Telegram

Пряма мова: "Вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, що Європейським судом з прав людини вже давно прирівнюється до запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою".

Деталі: Найєм уточнив, що судове засідання відбудеться в приміщенні Шевченківського районного суду Києва. 

Пізніше Стерненко повідомив, що засідання з обрання йому запобіжного заходу призначили на 14:00 12 червня (суддя Володимир Бугіль).

Адвокат додав, що підозра, яку повідомили Стерненку, суперечить нормам матеріального права з кількох причин.

Найєм пояснив, що згідно з Кримінальним кодексом, не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб.

Він також нагадав, що раніше СБУ повідомила про підозру нападникам на Стерненка, кваліфікувавши їхні дії як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень.

Крім того, за словами адвоката, за ККУ, перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. І за це передбачена кримінальна відповідальність, але лише у випадках, передбачених у статтях 118 та 124 ККУ.

Зокрема, йдеться про:
- умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця;
- умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, вчинене у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця.

При цьому Найєм наголосив, що аж ніяк не йдеться про умисне вбивство.

Четвертою причиною адвокат назвав те, що ніж, який був у Стерненка, не є холодною зброєю згідно з численними висновками експертиз.

Сам Стерненко відреагував на офіційне повідомлення СБУ щодо його справи, заявивши, що воно є грубим порушенням принципу презумпції невинуватості, "тиском на слідство та суд і ґрунтується на вигадках".

Він також запевнив, що СБУ "за це буде відповідати".

Що було раніше: 11 червня активісту Сергію Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві при нападі на нього 2 роки тому в Одесі.

Читайте також: Майдан, наркотики, Аваков та інші війни Сергія Стерненка

Передісторія:

  • Сергій Стерненко колись очолював одеський осередок "Правого сектора". У 2018 році на нього було три замахи: 7 лютого1 травня і 24 травня – під час третього нападу загинув нападник Іван Кузнєцов. Стерненко стверджує, що захищався, але поліція відкрила провадження за статтею про умисне вбивство
  • На початку квітня 2020 року Віктор Трепак заявив, що пішов із посади заступника генерального прокурора, оскільки генпрокурор Ірина Венедіктова заявила йому про необхідність повідомити Стерненкові про підозру.
  • 15 травня стало відомо, що двом чоловікам, які у 2018 році напали в Одесі на Стерненка, оголосили підозру в хуліганстві, а 10 червня – що прокуратура закрила провадження проти Кузнєцова, який загинув під поранень, отриманих, за словами Стерненка, внаслідок нападу 24 травня 2018 року .
  • Вранці 11 червня до Стерненка прийшли правоохоронці із ухвалою суду про примусовий привід до СБУ.
  • Стерненко має підтримку багатьох активістів. Зокрема, 6 травня у дев'яти містах України відбулися акції на підтримку Стерненка.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування