Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За закриття справи проти "Burisma" і Байденів пропонували $ 50 млн – Кулик

Понеділок, 22 червня 2020, 15:56
За закриття справи проти Burisma і Байденів пропонували $ 50 млн – Кулик
Фото sudreporter.org

Старший групи прокурорів Генпрокуратури з розслідування економічних злочинів режиму Януковича 2016-2019 років Костянтин Кулик заявив, що початкова сума хабара за закриття справи "Burisma" становила не $6 млн, а $50 млн.

Джерело: "Інтерфакс Україна" з посиланням на пресконференцію Кулика

Пряма мова: "Початкова сума хабара становила не 6 мільйонів. Розмір хабара становив 50 мільйонів доларів США".

Деталі: Кулик нагадав, що недавно представники "Burisma" були затримані під час передачі агенту НАБУ $6 млн хабара для закриття справи "Burisma". Зокрема затримали юриста компанії Андрія Кічу.

За словами прокурора, Кічу в 2019 році представники "Burisma" вже делегували провести переговори з прокурорами ГПУ. Він додав, що з рапорту прокурора групи, яка розслідувала цю справу, випливає, що "Burisma" і заступник генпрокурора Єнін намагалися вплинути на закриття справи.

У свою чергу народний депутат Андрій Деркач зазначив, що мова йде про Єніна, якого, як він стверджує, "Порошенко оформив на посаду заступника міністра закордонних справ у нове МЗС Зеленського для контролю за чутливими темами для Порошенка, Байдена і їхнього американського зв'язкового Джорджа Кента".

За словами Деркача, "Єнін продовжує донині контактувати з Джорджем Кентом, доповідаючи щотижня в телефонному режимі про ситуацію".

Кулик зазначив, що в серпні 2019 року він отримав інформацію, що Злочевський виділив $50 млн для закриття кримінальних справ, пов'язаних з діяльністю компанії "Burisma". Ці дані він оформив у рапорт і доповів генпрокурору про необхідність документувати спробу дати хабар.

Але, за словами Кулика, після зміни Юрія Луценка на посаді генпрокурора фіксування хабара у 50 мільйонів зупинилося, оскільки на цю посаду прийшов Руслан Рябошапка, який заявив, що справи по "Burisma" не існує.

Кулик заявив, що один з епізодів офіційної підозри Злочевському у справі №1590, яка нібито за 6 мільйонів мала бути закрита, включає факти співучасті Злочевського в легалізації грошових коштів з використанням компанії "Burisma", а також Rosemont Seneca Boa Девона Арчера з орбіти сім'ї Байденів.

За його словами, представники "Burisma" виділяли 50 млн доларів за закриття не тільки справи Злочевського, а й проти компанії, близької до ексвіцепрезидента США Джо Байдена.

Але коли представники "Burisma" були затримані на хабарі у 6 мільйонів, компанія Rosemont Seneca Boa, а відповідно і платежі Байдену у справі вже не фігурували, що "особисто підтвердив Ситник на своїй недавній пресконференції".

Деркач в свою чергу стверджує, що "Байдени у підозрі були, але зникли по дорозі разом з іще 44 мільйонами доларів, які і були основною частиною хабара".

Що було раніше: 12 червня детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади неправомірної вигоди керівництву НАБУ та керівнику САП Назару Холодницькому в розмірі $6 млн. Нардеп Гео Лерос розповів, що у цій справі затримали першого заступника голови ДФС у Києві Миколу Ільяшенка.

Читайте також: Байден, Злочевський та Манафорт. Як давня українська історія може погубити Трампа 

Передісторія: 

  • 28 березня 2019 року ексміністру екології Миколі Злочевському направили поштою підозру у великій справі так званої злочинної організації олігарха Сергія Курченка.
  • У листопаді 2019 року підозру власнику Burisma Holdings Миколі Злочевському було розширено, додалася стаття про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, при цьому розслідування знову призупинили у зв'язку з його розшуком.
  • Водночас, захист Злочевського заперечує вручення підозри і оскаржує оголошення в розшук. У розшукових обліках МВС ексміністр не значиться.
  • Хантер Байден син колишнього віцепрезидента США, а тепер кандидата у президенти США Джо Байдена, у 2014 році став одним із членів Наглядової ради компанії "Burisma", яка належить українському мільйонеру Миколі Злочевському та у часи генпрокурора Віктора Шокіна була об’єктом кількох кримінальних справ.
  • 16 лютого 2016 року президент Порошенко попросив Шокіна піти з посади, бо його відомство "не змогло заручитися довірою суспільства".
  • У 2018 році Джо Байден розповів, що погрожував українським лідерам не дати кредит, якщо вони не звільнять Шокіна.
  • Після цього Шокін заявив, що був змушений припинити розслідування стосовно компанії "Burisma" під тиском з боку США.
  • В НАБУ повідомляли, що розслідування щодо компанії "Burisma Limited" не стосується періоду, коли син Байдена Хантер був одним із членів Наглядової ради цієї компанії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування