Зеленський: Найліберальніший вихід - якщо судді КС підуть у відставку 

Понеділок, 2 листопада 2020, 20:29
Зеленський: Найліберальніший вихід - якщо судді КС підуть у відставку 
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський вважає найкращим виходом із конституційної кризи в Україні добровільну відставку суддів Конституційного суду.

Джерело: Зеленський в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV

Пряма мова: "Я вважаю, що щоб вийти з цього конституційного і вже державницького колапсу, в принципі, найліберальніший вихід - якщо судді бачать довіру людей, бачать реакцію президента, бачать реакцію парламентарів, бачать реакцію найголовніше суспільства і наших західних партнерів - вони мають зробити висновки і піти у відставку. 

Я вважаю, що це - найліберальніший шлях.

Мало того, там є судді, які не підтримували це рішення. Я вважаю, що навіть вони мають піти у відставку. Тоді в них є чесний, справедливий шанс стати суддею Конституційного суду оновленого складу. І це буде справедливо, всі це приймуть, суспільство буде підтримувати таке рішення". 

Деталі: На думку Зеленського, йдеться, насамперед, про голову КС Олександра Тупицького: він повинен подати у відставку, а тоді можна буде говорити про оновлення КС.  

Президент запевнив, що поважає Конституційний суд України як інституцію, але в нього "багато питань до складу Конституційного суду". 

За його словами, "в принципі вони (судді КС) повністю скасували відповідальність за брехню в деклараціях - ніякого переслідування, кримінальної відповідальності, нічого не буде, якщо ми не відмінимо їхнє рішення тим чи іншим варіантом". 

На думку президента, "ми не маємо права виправдовувати" суддів КС, незалежно від того, чи їхня мотивація - захистити себе чи виконати чиєсь "замовлення", бо обидва варіанти несправедливі. Зеленський вважає, що на суддів КС є вплив, а частина з них захищає себе. 

Пряма мова Зеленського: "Коли ми говоримо про перезавантаження Конституційного суду, ми говоримо про доброчесність суддів - щоб вони з'явилися і захищали Україну, кожного з нас і Конституцію України - і не купували землю в Криму і після цього її ще й не декларували". 

Інші подробиці: Голова держави зазначив, що в парламентарів є різні варіанти виходу з ситуації. За словами Зеленського, він як президент "зробив пас" народним депутатам - і він підтримає їх "навіть у радикальному рішенні", яке сам запропонував. 

Якщо ж вони не вирішать проблему в той чи інший спосіб - криза поглибиться, то президент не виключає навіть розпуску Верховної Ради.

Зі свого боку, керівник "Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що "цей склад КСУ - це загроза національній безпеці", і Верховна Рада має терміново зупинити його. За його словами, за резонансним рішенням КС стоять Віктор Медведчук і Ігор Коломойський.

Шабунін вважає, що усі 11 суддів КС, які підтримали рішення про неконституційність антикорупційної норми, повинні подати у відставку. 

Чому це важливо: Експерти говорять, що нове антикорупційне законодавство не вирішить усіх питань, адже нинішні 110 антикорупційних справ доведеться припинити.

Передісторія: 

  • 27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства, зокрема ст. 366-1 Кримінального кодексу. Рішення КС розцінили як скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.
  • НАЗК ввечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду, однак потім відкрило його на вимогу Кабінету міністрів
  • Президент Володимир Зеленський пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про декларування "нікчемним", залишивши без правових наслідків, відновивши дію закону "Про запобігання корупції".
  • Голова Конституційного суду Олександр Тупицький заявив, що законопроєкт президента має ознаки конституційного перевороту, що Зеленський хоче створити "кнопочний суд". Тупицький запевнив, що не збирається подавати у відставку на чиюсь вимогу.
  • Суддя-доповідач у справі про скасування відповідальності за незаконне збагачення посадовців Ігор Сліденко заявив, що з Офісу президента на нього тиснули 7 жовтня - і 8 жовтня він написав заяву про відставку. Він також запевнив, що не виконував замовлення Медведчука чи Коломойського, а до закону про НАЗК просто треба внести зміни.

Знати більше: Вбити боротьбу з корупцією. Як Конституційний Суд повертає бандитські 90-ті

Окружний Конституційний суд України. Хто і чому знищує антикорупційну реформу?

Корупційний суд України: чому скандальне рішення КС руйнує не тільки безвізовий режим

Конституційне оздоровлення: як Молдові та Вірменії вдалося перезавантажити КС

Олена Рощенко, УП, доповнено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...