Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Статус кандидати в члени ЄС для нас не дрібниця, а мотивація боротися – Зеленський

Четвер, 2 червня 2022, 19:37
Статус кандидати в члени ЄС для нас не дрібниця, а мотивація боротися – Зеленський
фото ілюстративне: getty images

Президент Володимир Зеленський попросив лідерів Європейського Союзу не проґавити історичний шанс надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС, аби українські захисники мали мотивацію боронити європейські цінності.

Джерело: виступ Зеленського на Міжнародному безпековому форумі в Братиславі перед керівниками Європейського Союзу

Пряма мова Зеленського: "Зброя – це, правда, "номер один". Зброя – вона різна. Ми говоримо не тільки про артилерію, ми говоримо не тільки про різні ракетні системи. Ми говоримо про ту зброю, яка об’єднує наш народ. Бо сам по собі наш народ, і єдність будь-якого народу – це найголовніша зброя будь-якої держави. І об’єднання народу залежить від мотивації. 

Реклама:

І якщо ви не будете втомлюватися нас підтримувати духом, силою, політично – український народ теж не втомиться захищати ті самі цінності.

Коли ми говоримо: чим допомогти? Ми всі розуміємо, що питання членства в Європейському Союзі вирішується не за один день і не за місяць – це зрозуміло. Зараз однією з таких мотивацій для об’єднання наших людей і щодо віри – віри, що Європа дійсно вважає нас рідними, сильними, потужними. Такою мотивацією є кандидатство в члени Європейського Союзу. 

Хтось із лідерів каже: "Це просто технічна річ. Почекайте, прийде час, відповідний час і прийде цей момент". Ні! Повірте мені – я знаю, про що я говорю. Повага – це велика мотивація. І частина цієї поваги – це відчувати себе рідними. Кандидатство в члени ЄС – це така дрібниця, але для нас вона важлива. Для когось з лідерів – це дрібниця, для членів ЄС – це пройдений етап, а для нас – це мотивація. Не забувайте про такі мотивації!"

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Ведучий конференції запитав Зеленського, чим європейські лідери можуть допомогти Україні вже просто зараз. 

Президент закликав лідерів ЄС бути об’єднаними в підтримці України. Зеленський занепокоєний, що під час ухвалення чергового пакету санкцій ЄС проти Росії були сигнали певного розколу.

Він доповнив свою тезу, що в українського народу є історичні тривалі відносини з частиною народів ЄС. І лідери таких держав не можуть наважуватися загравати з Росією на шкоду історичним зв’язкам свого народу з українцями й Україною.

У залі була присутня зокрема голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка публічно підтримує надання Україні статусу "кандидата в члени ЄС" на саміті лідерів у червні.

Читайте також: Фінансування та поштовх до реформ: що дасть Україні статус кандидата на членство в ЄС   

Кандидатський статус для України: аргументи на користь та на шкоду Києву | Європейська правда 

Передісторія: 

  • Прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі заявив 31 травня, що всі великі країни ЄС, окрім Італії, проти надання Україні статусу "кандидата в члени ЄС" вже цього червня.
  • Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив у травні, що ймовірність отримання Україною статусу країни-кандидата в ЄС невелика.
  • Раніше президент Зеленський заявляв, що Україна не погодиться на будь-які інші альтернативні пропозиції замість статусу "країни-кандидата на вступ до ЄС", включно з різними механізмами "кандидата в кандидати".
  • 9 травня президент Франції Емманюель Макрон виступив з розлогою промовою в Європарламенті, де закликав провести реформу Євросоюзу, а поки створити альтернативні механізми співпраці з позаблоковими країнами, що втягнули б їх у європейський простір. В Офісі президента назвали це "хорошою міною при поганій грі".
  • 30 травня міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна детально розповіла своєму українському колезі Дмитрові Кулебі, що мав на увазі Макрон. Після цієї розмови Кулеба сказав, що він "задоволений почутим".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування