Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ще одна інституція вступилася за свободу слова і права журналістів

Вівторок, 11 травня 2010, 15:37

Нацкомісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі занепокоєна ситуацією, яка складається в українському інформаційному просторі.

У своїй заяві, поширеній у вівторок, вона звертає увагу на те, що в Україні дедалі частіше порушуються професійні права журналістів. .

Зокрема, про тиск влади або обмеження журналістської діяльності заявили журналісти телеканалів 1+1, СТБ та ТВі. Раніше службовець Київської міськдержадміністрації фізично перешкоджав журналістській діяльності кореспондента СТБ, а під час роботи знімальної групи "Нового каналу" органи влади були бездіяльні.  

"Експертний моніторинг свідчить, що владні інститути стають закритішими, а суспільству шляхом запровадження рекомендацій та директив нав'язується сервільний інформаційний дискурс", - йдеться у заяві.

"Ці та інші події вже викликали занепокоєння міжнародної спільноти у вигляді заяв Європейської Комісії, Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Європейської федерації журналістів і Європейської групи Міжнародної федерації журналістів", - додається у ній.

Нацкомісія наголошує, що обмеження журналістських прав суперечить Конституції України, яка забороняє цензуру, і закону "Про інформацію".

Останній забороняє втручання у формах, не передбачених законодавством чи договором між засновником і редакцією ЗМІ, у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації - з боку засновників ЗМІ, органів держвлади чи місцевого самоврядування, посадових осіб цих органів.

Нацкомісія наголошує: практика втручання у діяльність українських медіа, табуювання тем, примусової самоцензури ЗМІ - неприпустима і завжди буде "гальмом на шляху успішних суспільних перетворень". "Не витримує критики виправдання актів цензурування риторикою про особливості редакційної політики", - додає комісія.

Вона закликає медіавласників та топ-менеджмент не використовувати маніпуляційні технології, не втягувати журналістів у політичну боротьбу і не руйнувати професію, а також неухильно дотримуватися редакційних статутів.

"Закликаємо журналістів активніше використовувати механізми колективного захисту своїх професійних прав, зокрема за допомогою профспілок", - звертається Нацкомісія.

Від органів державної влади вона вимагає: забезпечити дієву незалежність державного регулятора у сфері телерадіомовлення; забезпечити вільний доступ та участь журналістів у заходах за участі вищого керівництва держави; зняти обмежувальний гриф з наказу МВС №88 від 23 березня 2010 року "Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації" та забезпечити його поширення.

Крім того, Нацкомісія вимагає віддати опозиції посаду голови комітету ВР з питань захисту свободи слова, а також провести реформу медійного законодавства з метою: перетворення державного телебачення та радіомовлення на канали суспільного мовлення; приведення законодавства про телерадіомовлення у відповідність до Конституції України і міжнародних стандартів; забезпечення прозорості медіа-власності; реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ.

"Важливо не допустити повернення цензури, "темників", залякування журналістів, згортання прав та свобод в країні", - наголошує комісія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування