Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Києву й Брюсселю доведеться переглянути переговорну політику?

Вівторок, 5 жовтня 2010, 09:34


Зараз іде "ключовий" раунд переговорів між Україною та ЄС щодо розділу про глибоку й всеосяжну зону вільної торгівлі в угоді про асоціацію.

Водночас, досить висока ймовірність того, що сторонам доведеться переглянути переговірну політику, пише "Комерсант-Україна", посилаючись на свої джерела.

4 жовтня в Києві почався 13-й раунд переговорів про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Євросоюзом, який триватиме до 8 жовтня. Він - останній перед щорічним самітом Україна - ЄС, який відбудеться 22 жовтня в Брюсселі.

"Нинішній раунд є ключовим", - заявив один зі співрозмовників газети в Єврокомісії.

"Протягом останніх декількох раундів у нас практично не було просування. Україна не готова йти на поступки в найважливіших пунктах, які передбачають адаптацію законодавства до європейських норм. Переговори в Києві 4-8 жовтня покажуть, чи готовий Київ взагалі до якогось прогресу", - сказав співрозмовник видання.

"Якщо раунд знову буде "порожнім" - значить, необхідні суттєві зміни. Які саме, належить визначити пізніше", - додав він.

Ще одна особливість нинішніх переговорів - сторони планують обмінятися проектами розділу "Послуги" - єдиного, по якому переговори досі не почалися.

"Цей раунд повинен дозволити нам побачити загальну картину угоди", - сказав єврокомісар із питань розширення ЄС і політики сусідства Штефан Фюле.

За інформацією "Комерсанта", європейці вже проінформували керівництво України про складнощі в переговірному процесі.

Фюле в коментарі газеті побічно підтвердив це: "Кожен раунд для нас важливий, але цей має особливе значення. Ми домовилися з президентом Віктором Януковичем, що, якщо цей раунд не принесе успіхів, нам треба буде сісти разом із учасниками переговорів і розібратися, де ми перебуваємо".

Скептичні прогнози Брюсселя, швидше за все, виправдаються, пише видання.

"Україна не планує в корені міняти переговірну стратегію і йти на якісь величезні поступки європейській стороні в ході цього раунду", - зазначив співрозмовник газети.

Один зі співрозмовників також сказав: "Якщо ми заявляємо про необхідність "глибокої й всеосяжної" ЗВТ, то маємо закріпити існування чотирьох основних свобод (товари, послуги, робоча сила, капітал"). Але Брюссель не готовий говорити про свободу підприємництва".

"У випадку якщо ЄС не хоче інтегруватися з нами "по повній" і не має наміру допомагати нам у реалізації важких для економіки реформ, ми зі свого боку теж будемо обмежувати ступінь інтеграції", - додав цей співрозмовник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
Усі новини...