Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврокомісар запевняє, що інструментів для виконання побажання Януковича у них немає

Понеділок, 4 березня 2013, 10:17

У Єдиного енергетичного співтовариства, членом якого є Україна, немає інструментів для блокування створення "Південного потоку".

Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"Південний потік" - це не проект Євросоюзу або ЄЕС. Це проект "Газпрому". Ви ж не будете припиняти свої контракти з "Газпромом", вірно? Якщо продовжувати робити те, що ви робили, буде потрібно обірвати всі економічні зв'язки з Росією", - зазначив він.

"Повторюся, інвестором "Південного потоку" є "Газпром", там немає грошей з нашого боку. Є деякі країни - наприклад, Болгарія, член Євросоюзу, або Сербія, кандидат на членство в ЄС - які виявляють бажання стати учасниками консорціуму (щодо будівництва трубопроводу)", - уточнив політик.

"Ми приймаємо це як факт, але не виділяємо грошей або іншої підтримки цьому консорціуму. Біля ЄЕС немає інструментів для блокування "Південного потоку", - заявив Еттінгер.

Як відомо, 22 лютого Янукович заявив про невдоволення позицією Європейського енергетичного співтовариства в питанні "Південного потоку".

При цьому коментуючи участь України в Єдиному енергетичному співтоваристві, єврокомісар запевняв, що країна вже користується перевагами участі цієї організації.

"Я згоден, що участь в енергетичному співтоваристві повинна приносити країні якісь вигоди. Але Україна вже користується цими перевагами! Стали реальністю реверсні поставки газу з Європи. З'являється все більше можливостей для використання ваших підземних сховищ газу - у разі застосування правил ЄЕС роль ПСГ як частини європейської інфраструктури зростає", - заявив він.

Еттінгер також заявив, що докладає всіх зусиль для того, щоб взимку 2014 року був відкритий коридор реверсного транзиту газу через Словаччину.

"Я перебуваю в контакті з урядом Словаччини. Запитайте у Юрія Бойка - впевнений, він скаже, що цінує те, як чітко працює Єврокомісія і особисто комісар Еттінгер над вирішенням цієї проблеми. Я очікую, що наступної зими коридор реверсного транзиту газу через Словаччину буде відкритий", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
Усі новини...