Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екологічна криза в Криму: урядова комісія знайшла причину

Четвер, 6 вересня 2018, 12:49
Екологічна криза в Криму: урядова комісія знайшла причину

Причиною негативного впливу кримського заводу "Титан" на навколишнє середовище і здоров'я людей є щоденні викиди в атмосферу, а не кислотний накопичувач, як повідомлялося раніше.

Про це повідомив заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш після ознайомлення очолюваної ним делегації урядової міжвідомчої робочої групи із ситуацією, що склалася у населених пунктах Каланчацького і Чаплинського районів Херсонщини, що розташовані неподалік від кримського заводу "Титан".

"На перший погляд, причина не в накопичувачі. Головна причина - викиди. Головна причина тільки в цьому. Це однозначно не випарювання (з кислотного накопичувача заводу "Титан" - ред.)", - цитує його "Укрінформ".

Чиновник зазначив, що до такого висновку прийшли українські фахівці, які відвідали Херсонщину.

За його словами, експерти відібрали на цій території проби ґрунтів.

"Можливо, на понеділок-вівторок ми будемо мати аналізи відібраних ґрунтів, і тоді можна буде говорити, як воно вплинуло на ґрунти", - додав заступник міністра.

Вакараш зазначив, що Україна може лише дипломатичним шляхом вирішити екологічну проблему, спричинену "Титаном".

"Українська сторона не має ніякого впливу на "Титан". Будемо думати, як діяти по дипломатичних каналах, цим будуть займатися дипломати. Я доповім (про висновки робочої групи - ред.), і будуть прийматися рішення на вищому рівні", - сказав він.

Що ж до можливості підключення Україною до розв'язання проблеми з "Титаном" відповідних структур Європейського Союзу, то як заявив Вакараш, "вони про це вже знають, і я думаю, що вони цією справою займаються".

На думку заступника міністра, ЄС в питанні заводу "Титан" не здійснюватиме тиск на Росію.

"Там є зовсім інші важелі, яким чином працювати (для вирішення даної проблеми - ред.). Дипломати будуть працювати", - наголосив він.

За словами голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, у комісії уряду є дві версії, чим спричинені шкідливі викиди в атмосферу на заводі "Титан".

"На сьогодні дві версії. Перша - те, що в них змінилося керівництво заводу, і є людський фактор, і там ще корпоративний конфлікт. І друга версія - це те, що у воді, яку вони качають з-під землі (для потреб заводу - ред.), пішла засоленість, і ця засоленість вплинула на фільтри, вплинула на запірне обладнання, яке сьогодні фактично робить викиди напряму в атмосферу з перевищенням гранично допустимих норм по багатьох компонентах", - сказав Гордєєв.

За його словами, ці дві версії зараз перевіряються.

Раніше у Мінооборони України заявили, що викид хімічних речовин на території окупованого Криму трапився через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів.

Як повідомлялося, на півночі окупованого Криму в Армянську стався викид невідомої речовини в атмосферу. Через нього утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.

Українські прикордонники неподалік від КПВВ "Чаплинка" зафіксували наявність токсичних речовин в повітрі. Військовослужбовці, які патрулюють адмінмежу з Кримом у Херсонській області скаржилися на головний біль, нудоту, першіння в роті.

4 вересня окупанти вирішили припинити на два тижні роботу заводу "Титан" у Армянську. Так званий "глава республіки" Сергій Аксьонов також вирішив відправили з міста всіх дітей шкільного та дошкільного віку.

Пояснюється, що в місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до установ ООН із закликом звернути увагу на різке погіршення екологічної ситуації в окупованому РФ Криму.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...