Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський запропонує Путіну провести вибори на Донбасі після деокупації

Середа, 20 листопада 2019, 15:06
Зеленський запропонує Путіну провести вибори на Донбасі після деокупації

Президент Володимир Зеленський порушить на зустрічі лідерів "нормандської четвірки" у Парижі питання щодо проведення місцевих виборів в ОРДЛО як на території України, а не окупованій.

Джерело: трансляція Офісу президента зі Станиці Луганської, куди прибув Зеленський

Пряма мова: "Ми повинні говорити про повернення всіх українських полонених (і тих, хто у списках, і тих, хто ні – ред.)… Повне розуміння конкретного списку людей із термінами – перше важливе питання.

Друге питання – "фейкове" припинення вогню, фейкове "хлібне перемир'я", таке, знаєте, тимчасове: два-три дні було перемир'я, а потім почали пострілювати, а потім щось серйозне – і починаємо втрачати людей. Тобто серйозне перемир'я, серйозне припинення вогню. Серйозне – це немає жодного обстрілу, зі зрозумілими термінами й обов'язками.

Досі в Мінську на багатьох зустрічах ніхто не говорив, а що буде, якщо домовилися про припинення вогню, а вогонь знову почався. Я хотів би теж про це говорити – і мати результат.

Третє питання – це контроль над кордоном, передача Україні контролю над кордоном із Росією.

Четверте питання – я думаю, що воно одне з непростих, бо складається з багатьох складових. Це можливість проведення місцевих виборів уже на території України, а не на тимчасово окупованій території України. Найголовніше питання".

Деталі: З приводу розведення сил на лінії розмежування Зеленський сказав, що виконав обіцянки: "Ми зробили розведення в трьох точках, по яких у нас були домовленості, щоб розблокувати формат нормандської зустрічі".

Президент визнав, що є "багато ділянок, які дуже складні для обговорення розведення, тому зараз про це не говоримо – ми будемо говорити на зустрічі".

Передісторія:

  • Зустріч "нормандської четвірки" багато разів відкладалася, хоча президент Володимир Зеленський квапив її з початку серпня. Передбачалося, що зустріч лідерів України, Росії Франції та Німеччини може відбутися 24 або 26 листопада, але призначили на 9 грудня у Парижі.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки. Рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянка було підписано ще 21 вересня 2016 року.
  • Президент Росії Володимир Путін 14 листопада  2019 року зажадав, щоб розведення провели якомога швидше по всій лінії розмежування.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • Але вибори можуть відбутися лише за законодавством України, тобто після повернення Києвом контролю там, та після виведення збройних формувань з Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. За його словами, цей документ не може передбачати автономію окупованих зараз територій. 
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде прийнято щось, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування