Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Підозрюваний у вбивстві Шеремета мав "вихолощену" бойову міну – експертиза

Понеділок, 23 грудня 2019, 21:35
Підозрюваний у вбивстві Шеремета мав вихолощену бойову міну – експертиза

Міна, яку зберігав у себе вдома музикант Андрія Антоненко, підозрюваний у вбивстві журналіста Павла Шеремета, є "вихолощеною" бойовою, а не учбовою.

Джерело: результати експертизи, які є у розпорядженні "Української правди"

Дослівно: "Можна зробити висновок про те, що… представлений на дослідження предмет… є вихлощеною (без вибухових речовин та додаткових детонаторів) промислово виготовленою протипіхотною осколковою міною направленної дії МОН-50, яка у наданому на дослідження вигляді до категорії боєприпасів та вибухових пристроїв не відноситься".

Деталі: У матеріалах експертизи вказано, що такі міни бувають учбовими, однак у такому випадку вони мають відповідне маркування.

Всередині корпусу від міни, яку зберігав Антоненко, виявили "залишки пластичної речовини жовтого кольору". Експертиза встановила, що це "вибухова речовина на основі гексогену".

 
Результати експертизи щодо знайденої в Антоненка міни
 
Результати експертизи щодо знайденої в Антоненка міни

Згідно з підозрами у справі Шеремета, вибухівку для його вбивства зробили з вибухової речовини "гексоген", а не "пластичної речовини на основі гексогену". 

 
Уривок з матеріалів справи щодо вбивства Шеремета

Однак поліція стверджує, що йдеться про один і той самий матеріал.

Сам Антоненко у суді 23 грудня сказав журналістам, що "це брехня якась". Міну, яка була у нього вдома, музикант і його знайомі назвали реквізитом для фото.

На facebook-сторінці Антоненка можна знайти фото з міною, схожею на ту, яку вилучили слідчі.

 
Антоненко та його знайомі кажуть, що вихолощена МОН-50 їм була потрібна для фото
 

Також до складу МОН-50 входять вражаючі елементи – циліндрики. Саме з них, за версією слідства, зробили вибухівку для вбивства Шеремета.

Результати експертизи підписали 21 грудня у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

Що передувало: 13 грудня в квартирі Антоненка та інших підозрюваних у причетності до вбивства провели обшуки. Слідство встановило, що один зі співмешканців Антоненка виніс "щось зелене, заховане в його шафі". У поліції сказали, що то була міна МОН-50 у напіврозібраному стані, яку пізніше знайшли.

Поліція заявила, що у підриві автомобіля Шеремета використовувалася аналогічна речовина, рештки якої виявили у цій міні.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Заява УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Затримані заперечують свою причетність до вбивства і стверджують, що не схожі на вбивць, зафіксованих на камерах.
  • Кузьменко розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Антоненко подав позов до президента Володимира Зеленського і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • "Слідство.Інфо" вважає, що у розслідуванні вбивства журналіста Шеремета результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкі та непереконливі. Поліція заперечує.
  • В "Української правди" також є низка питань щодо версії слідства.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування