Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії радника голови "Роскосмосу" звинувачують у шпигунстві для НАТО

Вівторок, 7 липня 2020, 13:03
У Росії радника голови Роскосмосу звинувачують у шпигунстві для НАТО

У Москві затримали радника гендиректора "Роскосмосу", колишнього журналіста "Коммерсанта" й "Ведомостей" Івана Сафронова, йому закидають держзраду за нібито збір даних для НАТО.

Джерело: "Интерфакс", пресслужба держкорпорації "Роскосмос", "Meduza"

Дослівно "Роскосмос": "Сьогодні слідчими органами було проведено затримання радника генерального директора держкорпорації "Роскосмос" Сафронова І.І.

Сафронову І.І. пред'явлено звинувачення за ст. 275 КК РФ. На даний момент проводяться слідчі заходи. Держкорпорація "Роскосмос" надає всіляку допомогу слідчим органам.

Затримання Сафронова І.І. не стосується його поточної роботи в держкорпорації "Роскосмос".

Деталі: У центрі громадських зв'язків ФСБ РФ повідомили, що Івана Сафронова підозрюють у тому, що він за завданням однієї зі спецслужб НАТО збирав і передавав відомості про військово-технічну співпрацю, оборону й безпеку Росії, що складають державну таємницю.

Там підтвердили, що стосовно Сафронова порушено кримінальну справу про держзраду і проводяться оперативно-розшукові заходи та слідчі дії.

Раніше Сафронов як журналіст писав на військові теми. У "Роскосмосі" допуску до держтаємниці він не мав, зазначив поінформований співрозмовник російської агенції "Интерфакс".

Інше джерело агентства допускало, що затримання може бути пов'язане з публікацією на тему військово-технічної співпраці. За його словами, більше року тому Сафронова викликали на бесіду до ФСБ, "проте мова про кримінальну справу тоді не йшла".

Коментар речника президента Росії Дмитра Пєскова: "Наскільки ми інформовані, це затримання жодним чином не пов'язане з журналістською діяльністю, якою раніше займався Іван Сафронов... "Роскосмос" також зробив заяву. І тут, оскільки ми не обізнані про деталі події, ніякої більше інформації я вам уявити не можу".

Інші подробиці: Пєсков підтвердив, що вважає Сафронова одним з найпрофесійніших журналістів, але "в останні місяці Іван уже припинив займатися журналістською діяльністю і перейшов на іншу роботу".

Він додав: "На жаль, такі звинувачення озвучені. Ми знаємо, що у наших контррозвідників роботи багато, клопотів багато, і вони роботу виконують дуже якісно".

За словами Пєскова, у Кремлі дізнаються про такі затримання зі ЗМІ, бо "немає необхідності доводити до відома президента про всі нюанси роботи контррозвідки".

Прессекретар Володимира Путіна не зміг пояснити, як могла статися держзрада, якщо у Сафронова не було допуску до державної таємниці.

Пєсков додав, що "в Івана буде можливість захищатися, мати захист", але "було б дивно, якби справи про держтаємницю і державну зраду, де йдеться про роботу іноземних розвідок у нас і контррозвідувальну діяльність, здійснювалися у транспарентному режимі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування