Зеленський: Україна не піддається на шантаж

Четвер, 24 вересня 2020, 12:00
Зеленський: Україна не піддається на шантаж
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський не знає поки, коли відбудеться зустріч лідерів "нормандської четвірки" чи бодай їхніх радників, але він запевнив, що на шантаж Росії Україна не піддасться.

Джерело: Зеленський у Братиславі на спільному з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою брифінгу

Пряма мова: "Україна не йде на шантаж – і це бачать усі, і Європа, й Росія. Але ми знаходимо сьогодні баланс для засідань Тристоронньої контактної групи у Мінську – баланс виважений і в політиці, і в засіданнях ТКГ, і в діалозі з Російською Федерацією – суб’єктом мінського процесу. Він крихкий і нестабільний, але ми робимо все, щоб цей діалог був, щоб був результат".

Деталі: Результатом усіх переговорів – і в "мінському", і в "нормандському" форматах – Зеленський назвав "складний режим припинення вогню", який усе ж є.

Щодо зустрічі "нормандських" радників президент сказав: "Ми чекаємо на зустріч". І додав, що "нам потрібна зустріч, за якою йде результат", яким, наприклад, був обмін ув’язнених і повернення 140 полонених.

Пряма мова Зеленського: "Я не знаю, коли буда ця зустріч (радників). У мене є інформація, що вона готується – найближчим часом. Я не знаю, коли буде зустріч лідерів, тому брехати не буду, – але я знаю, що після результативної зустрічі радників наступною має бути зустріч лідерів".

Нагадаємо: 11 вересня відбулася зустріч радників лідерів "нормандського формату". 15 вересня Зеленський в Австрії припустив, що впродовж 10 днів відбудеться ще одна зустріч радників, після якої буде зустріч лідерів "нормандської четвірки".

16 вересня відбулися переговори в рамках ТКГ, де представники бойовиків т.зв. "ДНР" та "ЛНР" виставили ультиматум Києву: вимагали, щоб Верховна Рада ухвалила постанову щодо виборів, інакше вони відмовляться від обміну утримуваними особами.

Російська сторона домагається від української внести зміни до постанови Верховної Ради щодо проведення місцевих виборів 25 жовтня, у якій визначено, коли і за яких умов такі вибори зможуть відбутися на окупованих нині територіях Донецької й Луганської областей.

Віцепрем'єр-міністр, перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Олексій Резніков, виступаючи 18 вересня у парламенті, підтвердив, що переговори щодо Донбасу практично заблоковано питанням внесення змін до постанови ВР про проведення виборів.

Він також констатував, що 4 пункт постанови Верховної Ради від 15 липня суперечить 9 пункту комплексу заходів Мінських угод. У Мінських угодах повернення контролю над кордоном починається після виборів і завершується після всеосяжного політичного врегулювання, а в постанові парламенту – спочатку контроль над кордоном, а потім вибори.

Резніков висловлював сподівання на альтернативне "мудре" рішення парламентарів щодо місцевих виборів, яке дозволить розблокувати переговори з Росією.

Читайте також: Війна "виборами". Як Росія намагається створити в Україні ілюзію миру на Донбасі

Передісторія:

  • 15 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року. Згідно з нею, місцеві вибори на окупованих територіях 25 жовтня не проводяться, а будуть призначені лише після деокупації та припинення збройної агресії Росії проти України, зокрема виведення і роззброєння незаконних збройних формувань та відновлення контролю України за своїм кордоном.
  • У серпні Леонід Кравчук розповів, що на засіданні ТКГ 19 серпня Росія поставила ультиматум про зміну Верховною Радою постанови про місцеві вибори 2020 року, щоб вибори проводилися також на території ОРДЛО.
  • 11 вересня після зустрічі радників лідерів "нормандської четвірки" у Берліні заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що "домовилися, що найближчим часом у Верховній Раді буде розглянуто постанову, яка коригує ту постанову, яка було ухвалена 15 липня".
  • Згодом керівник Офісу президента Україна Андрій Єрмак запевнив, що українська сторона під час зустрічі радників у "нормандському форматі" не обіцяла вносити зміни до постанови про місцеві вибори задля проведення їх на непідконтрольних уряду територіях. 

Олена Рощенко, УП, доповнено

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...